Paroubek: Vynikající vítězství lidských svobod

25.05.2015 15:33

V Irsku, které nese přízvisko „Svobodné“, došlo k významné politické události. Ve čtvrtek se zde konalo referendum o legalizaci homosexuálních sňatků a 62,1 % voličů homosexuální sňatky podpořilo.

Paroubek: Vynikající vítězství lidských svobod
Foto: NS-LEV21
Popisek: Jiří Paroubek

Irsko se tak stalo první zemí, kde o této právní úpravě rozhodli sami občané v referendu, a to výraznou většinou. A to přesto, že Irsko je výrazně katolickou zemí, která až do roku 1993 homosexualitu kriminalizovala.

Zdá se, že podporu homosexuálním sňatkům vyjádřili lidé napříč společenskými vrstvami a skupinami irské společnosti. Výsledek irského referenda ukazuje na možnosti rychlejšího postupu uplatňování práv homosexuálů také v naší zemi.

Když v roce 2006 vláda pod mým vedením prosadila zákon o registrovaném partnerství, a to přes odpor prezidenta, ODS i vládních lidovců, byl to nadlouho krok, který nenašel následování v dalších krocích. Nyní by v ČR mohly přijít na pořad dne jak homosexuální sňatky, tak osvojování dětí homosexuálními adoptivními rodiči. Ale chce to jistou odvahu politiků.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

7:17 SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

Komentář na veřejném facebookovém profilu strany k rozhovoru Vladimíra Špidly s Miroslavem Kalouskem…