Paroubek: Vytváření mýtů a tupost

07.01.2016 17:21

Ještě dnes se najdou ekonomičtí beletristé (záměrně nepíšu publicisté, protože toto označení by pro ně prostě nebylo přesné), kteří u debaty o výši schodku státního rozpočtu za minulý rok vzdychají po tupé politice rozpočtových škrtů Nečasovy a Kalouskovy vlády.

Paroubek: Vytváření mýtů a tupost
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Takový článek se objevil například v E15, kdy cituji: „Nynější vláda může využívat plody činnosti vlády předešlé, která draze udržela na uzdě schodek,“ uvedl pro E15 hlavní ekonom společnosti Deloitte David Marek. 

Sobotkova a Babišova vláda jistě udělala řadu chyb a mohla z nynější situace v rámci EU, zejména z hospodářského oživení Německa, vytěžit více, nežli se jí podařilo. Mohla dělat více pro podporu například českého vývozu a obecně českého průmyslu, a zejména stavebnictví.Mám na mysli zejména podporu bytové výstavby promyšlenými vládními programy. Ale Sobotkova vláda zejména změnila k lepšímu atmosféru v zemi. Přestala s politikou tupých rozpočtových škrtů a la Kalousek, posílila příjmy obyvatelstva v kategoriích veřejných zaměstnanců, důchodců, a tím oživila mzdy také v soukromém sektoru. Prostě přispěla, co bylo v jejích silách, k růstu spotřeby obyvatelstva. Nečasova a Topolánkova vláda nebyly schopny ani takto uvažovat. natož něco konstruktivního udělat. 

Dobře si vzpomínám, kterak v deliriu rozpočtových škrtů, v jeho vrcholu, čeští ekonomičtí beletristé utrpěli šok, když česká ekonomika padla do recese. Stále naivne očekávali, že po škrtech přijde růst. To je jako chtit po chrtovi, kterého připravuji na chrtí závody, nedával týden žrát. Těžko by mohl mít potřebný výkon. A stejně tak česká ekonomika po terapii škrtů, kterou jí tupá česká pravice za velikého jásotu tupých ekonomických beletristů předepsala. Ekonomika za vlády pravice prostě ztratila výkon. 

Ano, do jisté míry je zásluhou Nečasovy vlády, která stlačila spotřebu obyvatelstva a také veřejnou spotřebu, že se po jejím zaslouženém pádu do propadliště dějin česká ekonomika vymrštila jako pružina stlačená u země. 

Sobotkova a Babišova vláda nedělají nějak zvlášť promyšlenou hospodářskou politiku, ale ve srovnání s indolentní hospodářskou politikou pravicových vlád, to úplně stačí. 

Pokud by vláda chtěla (a sociální demokracie měla odvahu) zavést druhou sazbu daně příjmu právnických osob pro ty největší české firmy, které vesměs odvádějí stamiliardy korun dividend do zahraniční na účty svých mateřských firem, měli bychom už v roce 2017 státní rozpočet vyrovnaný, pokud se udrží hospodářský růst na úrovni alespoň 2 – 3 % ročně.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Migrační pakt nebudeme respektovat

10:04 Okamura (SPD): Migrační pakt nebudeme respektovat

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.