Paroubek: Vznik nového „státu“ na části území Sýrie a Iráku je logickým vyústěním špatné politiky Západu na Středním východě

23.07.2014 21:20

Politika Západu v oblasti Středního východu zaznamenala další vážné varování.

Paroubek: Vznik nového „státu“ na části území Sýrie a Iráku je logickým vyústěním špatné politiky Západu na Středním východě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Vyzbrojování tzv. opozice, včetně islamistů, vůči syrskému prezidentovi B. Asadovi, a zejména vážné neúspěchy Američanů ve vyzbrojení, vycvičení a organizaci irácké armády, vedly k tomu, že do rukou militantních islamistů padlo obrovské množství výzbroje. To má logické důsledky.

Hnutí ISIS, které chce vytvořit na území několika provincií Sýrie a Iráku nezávislý stát, v němž bude uplatňováno právo šaría, půjde jen těžko vojensky zastavit. Při obsazování několika iráckých měst získali ozbrojenci mimo jiné i nemalé částky v zahraniční měně, případně ve zlatě.

V Mosulu, jednom z největších iráckých měst, začalo hnutí ISIS uskutečňovat „dobrovolné“ deportace tamního křesťanského obyvatelstva.

Je zcela neuvěřitelné, že Západ k tomu mlčí. Představitelé Západu se osudem početných iráckých křesťanů vůbec nezabývají a zavírají oči nad jejich vyháněním z domovů, kde před tím v naprostém klidu žili i za diktatury Saddáma Husajna. V 19. století zejména Francie a Rusko, jako velmoci tehdejší doby, vystupovaly na ochranu křesťanů žijících na území Osmanské říše. Dnes jsou USA, EU a NATO k osudu křesťanského obyvatelstva v Iráku zcela neteční. Je to smutná vizitka křesťanské civilizace.

Je zcela zřejmé, že případné zhroucení režimu prezidenta Asada, který je vůči křesťanům a dalším minoritám velmi tolerantní, by znamenalo podobné nebo ještě horší excesy, od vyhánění až po genocidu křesťanského obyvatelstva.

Západ by měl velmi rychle změnit svou politiku vůči Sýrii a pozměnit svou politiku v Iráku.

Jiří Paroubek, expremiér a předseda strany LEV 21

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

11:17 Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k jednání o důchodové reformě na Pražském hradě