Paroubek: Za zlámanou nohu milion

31.01.2017 11:19

Zhruba před rokem si jistý občan v Praze na chodníku pokrytém ledem zlomil nohu. Požádal hlavní město o odškodnění, a to je odmítlo uskutečnit. Obrátil se proto na soudy a celá věc dospěla až k Ústavnímu soudu. Ten nyní, bez možnosti odvolání, rozhodl, že hlavní město Praha je poškozenému občanovi povinno zaplatit milion korun.

Paroubek: Za zlámanou nohu milion
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Řekněme si ovšem, co tomu předcházelo. Před lety přijala poslanecká sněmovna a schválil senát právní normu, podle které již za úklid chodníků v obcích neodpovídají majitelé přilehlých soukromých či jiných pozemků, ale příslušné obce. Úklid sněhu a chodníku obecně ovšem něco stojí a obce na to nemají peníze. Jednalo by se o částky v řádech mnoha milionů korun za celou Českou republiku, ale obce přece potřebují peníze na svůj rozvoj, na financování základního školství či sociálních služeb a podobně. A tak obce odklízejí sníh, z kterého se za určitých podmínek na chodníku vytváří led přesně podle předchozího uvedeného, a tedy nedostatečně.

Jsou, pravda, ještě někteří majitelé domů, kteří ze setrvačností odklízejí sníh z chodníků, které přiléhají k jejich nemovitosti, ale obecný jev to určitě není.

Ústavní soud nyní rozhodl ve prospěch poškozeného občana, který nemůže za to, že právní norma, podle které se město Praha řídí, je vadná. Obce zkrátka došly k názoru, že jim stojí za to riziko neuklízet chodníky, protože by je to finančně zruinovalo, pojistit se pro případ úrazu a z pojistek platit náhrady.

V daném případě při nároku milion korun se ovšem pojišťovna zřejmě vzbouřila, s tím, že nic platit nebude. Takže celý případ dospěl až k Ústavnímu soudu a změnil se v precedent, který je jen potřeba dostat mezi lidi, aby věděli, co mají dělat v případě úrazu na zmrzlém chodníku, který nebyl uklizen obcí.

Možná, že nastal čas ke změně příslušného zákona, tak aby za úklid chodníku opět odpovídali majitelé přilehlých pozemků. Tak je tomu například v sousedním Rakousku a celá věc tam funguje velmi dobře…

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Fialova vláda otevřeně šlape po právech zaměstnanců

9:15 Ostrá (SOCDEM): Fialova vláda otevřeně šlape po právech zaměstnanců

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vládnímu návrhu výpovědi bez udání důvodu