Paroubek: Začnou světové ceny průmyslových i drahých kovů růst?

22.11.2015 12:16

Ceny prakticky všech komodit, tedy surovin, ať už pro potravinářskou výrobu, průmysl, resp. strojírenskou výrobu či energetiku v posledních třech až pěti letech klesají. Často velmi výrazně. Jedinou výjimkou je hovězí maso, jehož ceny však klesají v posledním roce.

Paroubek: Začnou světové ceny průmyslových i drahých kovů růst?
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Podobný vývoj, kdy dochází k razantnímu poklesu cen surovin, často předchází hlubším hospodářským krizím. Nyní ale svět zažívá fázi hospodářského oživení. A prognózy naprosté většiny analytiků, pokud jde o budoucí vývoj světové ekonomiky, vyznívají příznivě.

Je zajímavé, že i v situaci, kdy se ve světě projevují příznaky hlubší politické krize, což jsou, dnes již můžeme říci, globální útoky Islámského státu ve světě (Paříž, Bejrút, Šarm aš-Šajch), nedochází k růstu cen drahých kovů.

Od počátku tohoto měsíce ceny zlata na komoditních burzách klesly o zhruba 6 % a nic nenasvědčuje tomu, že se tento pokles zastaví. Ceny stříbra klesly o 10 % a stále padají. Cena mědi, tedy kovu nezbytného pro průmysl, především elektrotechnický, od počátku listopadu klesla o 11,5 %, což je možné dát do souvislosti s jistými problémy, které zažívá čínská ekonomika. Ta každoročně spotřebuje zhruba 40 % světové produkce tohoto průmyslového kovu. Ceny platiny poklesly od počátku tohoto měsíce o cca 13 % a ceny paladia dokonce zhruba o 24 %.

Samozřejmě, že pokud jde o ceny kovů, jejich pokles je do určité míry způsoben vzestupem hodnoty dolaru v poměru k dalším světovým měnám, především k euru. Zpevňování dolaru je faktorem, který vždy působí tímto směrem. A trhy, finanční i komoditní, v zásadě již vstřebaly představu o navýšení úrokových sazeb Fedem, o kterém se již delší dobu uvažuje. Změna sazeb, jak se zdá, může nastat již v nejbližší době. Určitě se však nebude jednat o navýšení nijak dramatické, spíše o navýšení v řádech čtvrtin procenta.

V každém případě pokles cen drahých a průmyslových kovů (k nim de facto patří i stříbro) je zajímavým a zdá se, že i setrvalejším jevem.

Ve čtvrtečním internetovém vydání Financial Times se však objevila zpráva, že Číňané začínají ve velkém vyrábět dieselové lokomotivy, což povede ke zvýšení spotřeby platiny zhruba o 4 procenta. Z toho prý vyplyne růst poptávky po tomto kovu, který se projeví růstem cen platiny o 6 procent. To je první vlaštovka možná směřující k rozhýbání cen průmyslových kovů, stejně tak jako příznivé zprávy přicházející zejména z čínské a americké ekonomiky.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…