Paroubek: Zálohové výživné je krok správným směrem

09.04.2016 21:11

Už před lety, v roce 2006 vláda pod mým vedením prosadila de facto v zákonodárném procesu přijetí poměrně velkorysého zákona, který umožňoval zálohovou výplatu výživného svobodným matkám. Tehdy jeho přijetí zhatilo veto tehdejšího prezidenta Klause a pak už, s ohledem na volby, nebylo možné zákon prosadit.

Paroubek: Zálohové výživné je krok správným směrem
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Desítky tisíc žen, které se svými dětmi žijí samy, jako matky samoživitelky, zažívají často kruté časy. Tím, že jsou osobami, které se samy musí starat o své děti, jsou omezeny ve svém kariérním růstu, a tak jsou spíše na nižších příjmových příčkách v rámci celé společnosti, a to díky neslýchanému sobectví svých předchozích někdy životních a někdy chvilkových partnerů.

Pokud chce stát dělat politiku, která je ve prospěch dětí a jejich rozvoje, měl by do uplatnění tohoto zákona investovat určité peníze. Slabiny současného návrhu jsou zřejmé. Je možné je odstranit.

Pokud budou peníze vymáhat Úřady práce, a jiný mechanismus se ministryni práce s ohledem na odpor ministra financí Babiše prosadit nepodařilo, o příliš efektivní výběr výživného od sobeckých otců dětí jistě nepůjde. (Mnohem účinnější by bylo, kdyby výživné vymáhaly Finanční úřady.) A samozřejmě jde také o to, že tento zákon není příliš velkorysý, co se týče výdajů, takže z nejhoršího, pokud bude přijat, pomůže jen těm nejubožejším z ubohých.

Strany klasické české pravice dnes nemají odvahu proti tomuto návrhu zákona, který v rámci své filosofie považují za roztahovačný, vystupovat samy. A tak za sebe nastrkují bývalou ministryni úřednické vlády, nominantku tehdejší ODS D. Kovářovou. Ta vystupuje s rádoby moudrými řečmi jako expert na rodinné právo. Nevšiml jsem si nikdy, že by právně v tomto oboru byla paní exministryně silná.

Doufejme, že v tomto případě zvítězí zdravý rozum, když už tento zákon měl šanci deset let fungovat.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

10:21 Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

Klimatická změna, přijetí eura nebo svoboda volného pohybu – témata, o kterých ve Sněmovně u výročí …