Paroubek: Zamíchá negativní publicita vládními kartami?

15.12.2014 13:24

Ministerstvo financí v čele se současným předsedou vlády B. Sobotkou v roce 2004 navrhlo vládě S. Grosse schválit prodej 46% státního podílu v OKD za 4,1 miliardy korun.

Paroubek: Zamíchá negativní publicita vládními kartami?
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Podle informací v médiích se ministerstvo financí v srpnu roku 2013 přihlásilo jako poškozený s nárokem na náhradu škody do trestní kauzy týkající se oné privatizace OKD v roce 2004.

B. Sobotka při privatizaci OKD zastupoval zájmy státu, jeho alter ego R. Pokorný, právník dlouhodobě spolupracující se Z. Bakalou, zastupoval kupujícího. Výsledkem bylo, že Z. Bakala získal 46% podíl v OKD za nižší cenu, než měly samotné byty OKD, které byly součástí privatizace a které měly být i podle Bakalova veřejného příslibu nabídnuty k prodeji jejich nájemníkům za pro ně výhodnou cenu. Podle posudku společnosti Ernst & Young mohl stát v privatizaci získat 24 miliard korun, tedy téměř šestkrát více, než dostal.

Z. Bakala tehdy slíbil, že 44 tisíc bytů, které v této privatizaci získal, odprodá jejich nájemníkům, a to za podmínek, které pro ně budou výhodné. Svůj slib však štědrý sponzor sil pravdy a lásky nedodržel a nájemníci těchto bytů dnes platí běžné tržní nájemné. Řada z nich jsou příjemci příspěvku na bydlení, takže Bakalova firma ještě nepřímo inkasuje veřejné prostředky.

Kauza bytů OKD může být spouštěčem vládní krize, neboť to byl B. Sobotka, který jako ministr financí svou péčí významně přispěl k tomu, aby Z. Ba kala „za hubičku“ získal státní podíl v OKD i se 44 tisíci byty, které jsou vzhledem k situaci jeho krachující NWR jediným cenným aktivem, které vlastní. Podle odhadů realitních makléřů orientujících se v cenách nemovitostí v daném kraji mají byty hodnotu 34 miliard korun.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Paroubek - profil

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…