Paroubek: Zaorálek prý dělá chybu…

17.08.2017 17:26

…a prý tím zatlouká hřebíček do rakve sociální demokracie. A v čem, že dělá vlastně Zaorálek jako lídr ČSSD pro sněmovní volby chybu? Prý v otázce minimální mzdy, kterou chce ČSSD zvýšit z 11 000 Kč na 12 200 Kč a v roce 2022 na 24 000 korun.

Paroubek: Zaorálek prý dělá chybu…
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

A kdo to říká? No, naše slavná ekonomická fronta, pánové Kovanda z Cyrrusu, Dufek z ČSOB a Šichtářová z Next Finance, tedy titíž ekonomové, kteří dlouhodobě nekriticky podporovali nejprve Topolánkovu a poté Nečasovu vládu, které svou hloupou hospodářskou politikou přivedly Českou republiku k hospodářskému poklesu a ekonomické stagnaci. Jsou to titíž ekonomové, kteří se velmi divili poté, co Nečasova vláda realizovala balíček úsporných opatření, že nedošlo k hospodářskému růstu, ale naopak k poklesu ekonomiky, který se nakonec změnil ne v růst, ale ve stagnaci.

Všichni, a především tito ekonomičtí beletristé by v sobě měli mít jistou pokoru a měli by si občas přečíst svá „díla“, tedy články a komentáře, kterými obšťastňovali publikum v posledních řekněme deseti letech.

Nesdílím sice nadšení současných lídrů ČSSD z minimální mzdy, ale myslím si, že minimální mzda je veskrze potřebným instrumentem, který může v mnohém pomoci, například může tlačit nominální mzdy zaměstnaneckých profesí směrem vzhůru, a to i u lidí, kteří nepatří k těm méně kvalifikovaným či hendikepovaným, o něž projevují takovou starost naši ekonomičtí analytici typu Kovandy, Šichtářové a Dufka. Vše je zkrátka trochu jinak.

A samozřejmě, že „vedlejším produktem“ tlaku na růst mezd je to, že čeští podnikatelé se budou nutně zabývat potřebou i u nás uskutečnit technologickou revoluci a robotizaci.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Pan Kovanda ví zřejmě nejlépe, co je to levicová politika a jak se má provádět, když doporučuje, aby L. Zaorálek ve svém úsilí de facto podporovat nejmodernější trendy ve světovém hospodářství trochu ubral plyn.

Na rozdíl od Kovandy si myslím, že tato cesta, která vede k podpoře zavádění nejmodernějších technologií a k robotizaci, je správnou cestou a ČSSD by ji měla podpořit i mnohem účinnějšími instrumenty, nežli je institut minimální mzdy, kterým tak může činit jen nepřímo.

Nejprogresivnější trendy, které se dnes projevují ve světovém hospodářství, tedy technologická revoluce a robotizace, naši zemi neobejdou okruhem. A proto je s nimi třeba počítat a rozvíjet je. To je jedině správná cesta, a pokud si to lídři ČSSD uvědomují, jsou na tom myšlenkově lépe, nežli na tom je naše ekonomická fronta, která za sebou žádné výsledky ani v teorii, ani v praxi nemá.

Ať je to jak chce, ČSSD vede vládu, která ve 2. čtvrtletí dovedla zemi k 4,5 % růstu. Je sice možné říci, že čím hloupější sedlák, tím větší brambory, ale jak tedy zpětně hodnotit Nečasovu a Topolánkovu vládu, které zemi dovedly k hospodářskému poklesu a stagnaci ještě v roce 2013, kdy ČR nebyla schopna reálně vyrovnat svůj HDP ani na úroveň roku 2008.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…