Paroubek: Západ by neměl odmítat pomoc, kterou Sýrie nabízí v boji proti islamistům

26.08.2014 19:50

Sekulární syrská vláda již více než tři roky brání svou zemi proti útokům islamismu a mezinárodního terorismu. Nic na tom nemění ani fakt, že část opozičních sil byla na počátku občanské války nesporně jiného charakteru, než jsou islamisté.

Paroubek: Západ by neměl odmítat pomoc, kterou Sýrie nabízí v boji proti islamistům
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Bohužel opozici syrské vlády mohutně vyzbrojoval Západ, zejména USA, díky čemuž se do rukou organizace Islámský stát dostalo obrovské množství moderních zbraní a nyní tato organizace hraje významnou roli jak v boji proti syrské vládě B. Asada, tak zejména v Iráku, kde ovládá značnou část území a terorizuje místní křesťanské a šíitské obyvatelstvo.

V této situaci by bylo velmi nerozumné odmítat pomoc, kterou Sýrie nabízí Západu v boji s terorismem. Věřím, že ji Západ neodmítne, ačkoli má Sýrie dobré vztahy s Íránem.

Dnes se v médiích objevila zpráva, že mocnosti Západu odmítají zásah do Libye. K chaosu a boji všech proti všem by ale v Libyi jistě nedošlo, pokud by Západ, zejména Velká Británie a Francie nepřispěly lvím podílem k destabilizaci a zničení režimu M. Kaddáfího. To sice jistě nebyl vzor ideálního vládce, ale Libye byla za jeho vlády vcelku dobře fungujícím státem dodávajícím na světové trhy ropu. Rozhodnutí likvidovat Kaddáfího režim bylo ze strany Západu stejně zhoubné jako rozhodnutí podporovat tzv. opozici všeho druhu (včetně islamistické) proti vládě prezidenta Asada.

Jiří Paroubek, expremiér a předseda strany LEV 21

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

17:04 Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.