Paroubek: Západ musí vyvodit svůj díl odpovědnosti

13.02.2016 19:30

Nevládní organizace Syrian Centre for Policy Research uvedla, že v Sýrii bylo během pěti let bojů zabito 470 000 lidí a téměř polovina Syřanů přišla o svůj domov. To je samozřejmě tristní výsledek pětiletého ozbrojeného konfliktu v Sýrii, který s ohledem na jeho internacionalizaci od samého počátku nelze nazvat občanskou válkou. Možná jen v jeho první fázi.

Paroubek: Západ musí vyvodit svůj díl odpovědnosti
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

USA, ale také evropské mocnosti, Velká Británie a Francie se spolu se svými regionálními spojenci pokusili svrhnout sekulární režim B. Asada. Zdá se však, že baasistický režim má nejen oporu armády, ale také širokých vrstev obyvatel, a to nejen členů jeho strany, náboženských menšin, tedy křesťanů, allavitů a drúzů a dalších, ale také významné části sunnitského obyvatelstva.

Pět let vzdorovat největším mocnostem tohoto světa, udržet si při tom důvěru vlastního obyvatelstva, a ještě přejít do ofenzivy proti rebelům, je obdivuhodné.

Zdá se, že pád Aleppa, dnes vlastně jediného významného města, které drží opoziční síly podporované zejména Tureckem, je nezadržitelný. Po dobytí Aleppa a jeho obsazení vládním vojskem se B. Asad stává opět nejvýznamnější figurou na syrské šachovnici. Neopominutelnou při jakémkoliv jednání o budoucnosti země. Ať se to komu líbí či nelíbí.

V zájmu Západu je společně s Asadem a s Rusy koordinovat postup proti Islámskému státu, který ohrožuje svět, a vyřešit konflikt, který ve svých důsledcích znamená vypuzování statisíců Syřanů směrem do Evropy.

Jak je zřejmé ze zjištění Syrian Centre for Policy Research, 45 % obyvatel Sýrie žije mimo své domovy na území Sýrie a velké většině pod ochranou syrské armády. To je střízlivě odhadnuta 8-9 milionů lidí. Míra chudoby stoupla v Sýrii jen za poslední rok o 85 %.

Pokud by se syrská armáda zhroutila a padl by režim B. Asada, znamenalo by to, že tito lidé by masově hledali únik před terorem Islámského státu. A to jistě není v zájmu Evropy, kam by většina z nich směřovala.

Představitelé EU by měli začít dělat realistickou politiku v zájmu zemí EU, která je samozřejmě poněkud odlišná od politiky jiných států. USA, jak se zdá, přestávají mít prvořadý geopolitický zájem na Středním východě, a to z jednoduchého důvodu, že dnes už nepotřebují z této oblasti dovážet ani ropu, ani zemní plyn. To naopak EU potřebuje.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce