Paroubek: Zásadní obrat USA ve vztahu k Sýrii

12.09.2014 8:21

Ještě v minulém roce chtěly Spojené státy zasahovat, mimo jiné na straně islamistů, kteří byli nejtvrdším nepřítelem prezidenta Asada, právě proti režimu syrského prezidenta Asada. Dnes, po velkých vojenských úspěších islamistů zejména v Iráku, chtějí v Sýrii provádět preventivní údery na pozice islamistů a na jejich základny. Je to jistě správný postup, pokud bude v souladu s přáním legitimní syrské vlády.

Paroubek: Zásadní obrat USA ve vztahu k Sýrii
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Je škoda, že politika USA na Středním východě nemá jednotící a dlouhodobě sledovanou linii. Průměrně informovaný politický analytik musel dojít při posuzování pozic prezidenta B. Asada a islamistů již brzy po začátku občanské války v Sýrii k názoru, že skutečným nebezpečím pro budoucí vývoj Sýrie a celé oblasti Středního východu a Perského zálivu nejsou sekularisté typu Asada, ale islamisté, kteří proti němu bojují.

Kdyby byla politika USA od počátku konfliktu v Sýrii rozumná a prozíravá, nebyli by dnes islamisté v Iráku tam, kde dnes jsou, a Spojené státy by nemusely poskytovat svou spoluúčast. Jedna z posledních zpráv hovoří o tom, že USA vyšlou do Iráku dalších 500 poradců.

Jiří Paroubek, expremiér a předseda strany LEV 21

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Paroubek - profil

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Rakušanův a Fialův migrační pakt není lék, který EU vyléčí, ale jed

15:06 Babiš (ANO): Rakušanův a Fialův migrační pakt není lék, který EU vyléčí, ale jed

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.