Paroubek: Zaujatý Klaus kritizoval Sobotkovu vládu

05.01.2016 9:40

Václav Klaus se na adresu Sobotkovy vlády nijak zvlášť pochvalně, pokud jde o její podíl na výsledcích české ekonomiky, nevyjádřil. Myslím, že pan exprezident je poněkud zaujatý, neboť Sobotkova vláda přinesla zejména ve srovnání se zcela neschopným Nečasovým kabinetem velmi výraznou změnu, která se projevila zvýšenou důvěrou obyvatelstva ve vývoj ekonomiky, v posílení jeho příjmů, a to nejen zvyšováním mezd ve veřejném sektoru a zvyšováním minimální mzdy, což přispělo také k růstu mezd v soukromém sektoru.

Paroubek: Zaujatý Klaus kritizoval Sobotkovu vládu
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

To, že vládě nahrávají také vnější faktory, jako je oživení hospodářství v eurozóně a především v Německu a dále vývoj cen energetických a dalších surovin, v prvé řadě ropy, je zřejmé. Ale oživení v eurozóně bylo zaznamenáno i v čase pravicových vlád, které toho však absolutně neuměly využít. V. Klaus má prostě „své vidění světa“ a k jeho ideové výbavě patří to, že si vlastně ani nechce připustit vliv vlády na ekonomický vývoj.

Vláda však mnohé může, a i když Sobotkova vláda zdaleka neudělala vše, co mohla, tak její činnost znamenala pro českou ekonomiku povzbuzení. To, že na oživení se kromě poklesu cen ropy, a tedy pohonných hmot, promítlo také zvýšené čerpání finančních zdrojů z Bruselu v rámci dokončované finanční perspektivy let 2007–2013, je neoddiskutovatelným faktem a neoddiskutovatelné je také to, že zejména čerpání evropských fondů se v tomto roce loňské úrovni prostě nevyrovná. Je tomu tak ze dvou důvodů.:

1. proto, že ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), respektive česká vláda, nepožádaly o možnost dočerpání nevyčerpaného zůstatku evropských fondů z minulé perspektivy v rozsahu cca 35 miliard korun v roce 2016, tak jak tuto možnost vyjednaly například Slovensko a Rumunsko. Tato částka v zásadě, pokud by byla vyčerpána, představuje téměř jedno procento HDP.Tyto peníze mohly pozitivně ovlivnit vývoj HDP letos.

2. A MMR, ve spolupráci s ministerstvem financí, zatím nedokázaly uspokojivě nastartovat ani plynulé čerpání evropských fondů v rámci stávající finanční perspektivy let 2014–2020.

Zkrátka, Klaus není schopen činnost Sobotkova kabinetu vidět objektivně.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

14:02 Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k lidem se zdravotním postižením v prvním stupni závi…