Paroubek: Zbrojaři se radují

18.05.2016 10:12

Zbrojení je jakési perpetuum mobile. Před pěti lety pomáhali západní velmoci, tedy Francie, Británie a USA spolu s islamistickými ozbrojenci ke zničení režimu libyjského vůdce M. Kaddáfího.

Paroubek: Zbrojaři se radují
Foto: Filip Ferbie
Popisek: Jiří Paroubek v Brně promluvil ke studentům a hostům vysoké školy BIBs

Západní velmoci využily tzv. arabského jara, intervenovaly do libyjských záležitostí a umožnily zabít libyjského diktátora. Západní velmoci si tak s Kaddáfím, ostatně již s poněkud ochočeným vůdcem libyjské revoluce, vyrovnaly své staré dluhy a uvrhly tuto zemi do nepředstavitelného chaosu, kde bojují všichni proti všem. Část islamistů odtud byla vypuzena a nyní oblažuje Mali, v důsledku čehož vznikla i mise Armády ČR do této země. A tato mise stojí české daňové poplatníky každoročně několik set milionů korun.

V posledních měsících došlo mezi znesvářenými libyjskými stranami k dohodě o mírovém uspořádání v této zemi, což je ovšem proces, který nebude jednoduchý, a už vůbec ne rychlý.

Západní velmoci nyní dávají najevo, že vyzbrojí ozbrojence stojící na té správné straně konfliktu moderními zbraněmi. Je otázka, zda tyto moderní zbraně budou na islamisty, kteří si do Libye nechali zejména ze Sýrie dopravit moderní zbraně, opět většinou ze západoevropských a amerických zbrojovek, stačit… Všichni tak budou vyzbrojeni zhruba stejnými zbraněmi, což může dát té „správné straně“ konfliktu alespoň nějakou šanci porazit islamisty. Libyjský konflikt bude v té nebo oné formě pokračovat dál a je otázkou, zda může být v této zemi v dohledné době nastaveno úspěšné mírové uspořádání. Jediný, kdo bude z nových zbrojních zakázek jásat, jsou zbrojařské firmy na Západě…

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…