Paroubek: Zbytečná hysterie kolem Mynáře

25.09.2015 21:39

Kdybych byl na místě prezidenta Zemana, dlouhé měsíce by již V. Mynář nebyl hradním kancléřem.

Paroubek: Zbytečná hysterie kolem Mynáře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Je ovšem také otázka, zda bych jej vůbec do takové funkce instaloval. Nicméně hysterie, která zavládla kolem jeho setrvání či odchodu, jehož se dožaduje významná část médií, a nejvíce média babišovská, je zábavná.

V. Mynář teď zcela nepochybně využije svého práva odvolat se k Nejvyššímu kontrolnímu úřadu (NKÚ) a pokud se stane, že NKÚ jeho odvolání nevyhoví, bude V. Mynář postupovat vcelku standardní právní, tedy soudní cestou.

A proč nebýt hysterický? Pokud babišovská a s nimi spřátelená média nebyla hysterická v případě místopředsedy vlády a ministra financí Babiše, který nastoupil do jedné z nejvyšších ústavní funkcí v zemi bez lustračního osvědčení. A až dodatečně si celou věc jaksi ušmudlaně řešil u slovenského soudu, proč tedy nedat Mynářovi stejnou příležitost, jakou dostal Babiš? Ostatně kauza údajného Babišova agentství není na Slovensku ještě uzavřena.

Vraťme se také k tomu, co v případě A. Babiše říkal M. Zeman. M. Zeman vždy vidí, na rozdíl od jiných politických hráčů, na několik tahů dopředu. Při nástupu Sobotkovy vlády „udělil“ Zeman Babišovi výjimku z povinnosti odevzdat čisté lustrační osvědčení. Nepochybně už sám tušil, že podobný problém s prověrkou NKÚ může nastat i jeho nejbližšímu spolupracovníkovi, kterému je, pokud jde o financování a vedení prezidentské volební kampaně, za leccos vděčný.

Myslím, že by zejména babišovský a s ním spřátelený tisk měly zmírnit své vášně a chovat se konzistentně. Pokud daly dispens svému šéfovi, musí dát teď dispens Zemanovu kancléři…

A já budu dál konzistentně říkat, že ani jeden, ani druhý, tedy ani Babiš, ani Mynář, neměli do své funkce přijít, a že v žádné zemi západní Evropy či v USA by se to ani nemohlo stát.

Jiří Paroubek

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farský (STAN): Můžeme si dovolit dál ignorovat potenciál geotermální energie?

19:05 Farský (STAN): Můžeme si dovolit dál ignorovat potenciál geotermální energie?

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k geotermálnímu projektu Ringen v Litoměřicích