Paroubek: Zdrcující zprávy z průzkumů

28.06.2017 9:40

Podle červnového modelu preferencí CVVM má hnutí ANO A. Babiše 34 %. Na druhém místě je KSČM se 14,5 % volebních preferencí, následují sociální demokraté s 12 % a ODS s 11 %. Lidovci podle průzkumů získávají 7,5 % preferencí a jejich alianční partner Starostové údajně jen 1 %. Do sněmovny by se ještě dostala podle CVVM TOP 09 s 6,5 % volebních preferencí.

Paroubek: Zdrcující zprávy z průzkumů
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Naopak mimo sněmovnu by měl zůstat se 4,5 % ještě Tomio Okamura se svou stranou SPD. Piráti by obdrželi, pokud by byly v červnu volby, jen 3,5 % hlasů. Pokud jde o tendence tak, jak se objevují ve volebním modelu CVVM, oproti dubnu a květnu dochází k mírnému nárůstu volebních preferencí u hnutí ANO. Ale k výraznému nárůstu volebních preferencí KSČM, která v květnu podle průzkumu získala 11,5 % a nyní podle červnového průzkumu by získala 14,5 %. To je nárůst více než o jednu čtvrtinu.

Naopak podpora ČSSD trvale klesá z 16 % v dubnu a 14 % v květnu se projevuje další snížení. ODS se udržuje po celé 3 měsíce na zhruba stejné podpoře, stejně tak KDU – ČSL. Naopak TOP 09 podporu ztrácí. Průzkum CVVM, který nepatřívá zrovna k nejpřesnějším, nicméně ukazuje tytéž tendence ve vývoji volebních preferencí jednotlivých parlamentních stran, jako všechny ostatní průzkumy. K vládnutí v rámci minoritní vlády by podle tohoto průzkumu A. Babišovi stačilo zajistit si spolupráci s KSČM. Obě dvě tyto strany by měly společně absolutní většinu v poslanecké sněmovně.

Zdá se, že přesun voličů od sociální demokracie, ke komunistům i k hnutí ANO trvale pokračuje. A je to další důvod k zamyšlení lídrů ČSSD v Lidovém domě.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondra (ODS): Podařilo se mi udržet spalováky ve hře

8:09 Vondra (ODS): Podařilo se mi udržet spalováky ve hře

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu strany ke zmírnění normy Euro 7