Paroubek: Zemanovi důvěřuje 59 procent

04.03.2016 9:40

Podle průzkumu veřejného mínění provedeného společností CVVM důvěřuje Zemanovi v tuto chvíli 59 procent občanů. Na tomto serveru již delší dobu upozorňujeme, že pokud by byly prezidentské volby nyní, Zeman by slavně zvítězil již v prvním kole se ziskem 60 – 65 % hlasů. A jak Zeman k takto vysoké podpoře ze strany veřejnosti došel?

Paroubek: Zemanovi důvěřuje 59 procent
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Zcela nepochybně se na tom podílí prezidentský bonus, kdy významná část české veřejnosti prostě vzhlíží k prezidentskému úřadu, jako k něčemu téměř nadpozemskému. M. Zeman, přes všechny své chyby, které dělá, a není jich málo, je pro lidi, přijatelnější než kdokoli z jeho případných pravicových vyzyvatelů. Ať už je to generál Šedivý, páter Halík, K. Schwarzenberg, V. Dlouhý a zástup dalších…

Nikdo z nich v minulosti pro věc veřejnou nevykonal, byť někdy kontroverzně, více nežli M. Zeman. Ať je to jak chce, lidé jako je Šedivý, Halík či Schwarzenberg a další jsou typově lidmi, a to veřejnost dobře cítí, kteří budou tak nebo onak poklonkovat cizí moci. V tomto případě Washingtonu. To Zeman nedělá, i když i on si je plně vědom hybných sil tohoto světa.

M. Zeman dokázal z politického hlediska velice dobře eliminovat útoky pražské kavárny (vajíčka, červené karty, trenky), které měly vést k jeho zesměšnění a k tomu, aby se pak mohl objevit nějaký nový kandidát – zachránce národa, který by národ zachránil z nastalého morálního marasmu.

M. Zeman zvolil nacionalistickou kartu, aby tohoto žolíka sil pravdy a lásky eliminoval. Netvrdím, že se mi to líbí, ale politicky je to účinné. Prezident se vyjadřuje proti imigrantům, byť ti jsou pro českou republiku jen virtuálním problémem, a už vůbec nejsou nebezpečím…Není to příliš výchovné, ale je to v zásadě neškodné.

Prezident tu a tam zaryje také do EU. Jeho závěry v tom směru, že euro přijmeme až v okamžiku, kdy EMU opustí Řecko, jsou až komické, ale česká veřejnost to vnímá jinak. M. Zeman prostě říká přesně to, co lidé chtějí slyšet.

M. Zeman jezdí po krajích, setkává se s občany, stylizuje se do polohy jediného ochránce zájmů obyčejného českého občana… Jde do kontroverze s partajními lídry, s výjimkou jediného, a to toho nejmocnějšího – A. Babiše – a to se veřejnosti také líbí. Veřejnost od prezidenta očekává jakousi supervizi činnosti politiků.

Prezident jistě ve skrytu duše sní o poloprezidentském systému, kdy on by byl hlavním hybatelem české politiky. Ale tento sen se mu zcela nepochybně nesplní. Proto mocně komentuje, a někdy až na hranici vtipu a trapnosti, činnost českých politických stran. S jedinou výjimkou, s výjimkou hnutí ANO.

Nelze se tedy vyhnout názoru, že prezident v tuto chvíli již vytváří prezidentskou koalici pro svou druhou volbu. A v ní se opře jednak o nacionalistické síly, tyto dobré muže se špatnou hlavou, se kterými se prezident hned po volbě pragmaticky rozejde, a zejména s A. Babišem.

Podle chování obou pánů se dá soudit . že je už ruka v rukávě. M. Zeman dělá mnohé pro oslabení ČSSD, i když jeho přátelé z řad hejtmanů si mohou naivně myslet, že útoky jdoucí na předsedu ČSSD Sobotku se jich netýkají. Krajské volby jsou především o ústředních politických tématech, a tedy i o centrálních lídrech strany a jejich síle. A Zeman to dobře ví. Proč by například nepodpořil a nebyl příjemný na hejtmana Haška, když ví, že to bude s tou podporou ČSSD z jeho strany všechno jinak?

Velmi pravděpodobně spolu Zeman s Babišem již uzavřeli pakt o vzájemném neútočení, o pozitivní neutralitě, který se týká jak obou nadcházejících voleb, které jsou před hnutím ANO, tak i prezidentské volby. Budoucnost nám přinese ještě mnohá překvapení.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Návrh na zákaz kratomu byl ministerstvem předložen vládě a vláda rozhodla negativně

13:04 Ministr Válek: Návrh na zákaz kratomu byl ministerstvem předložen vládě a vláda rozhodla negativně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 ke kratomu.