Paroubek: Změna pohledu Turecka na vývoj v Sýrii

21.10.2015 20:51

Turecko v syrské válce na počátku v roce 2011 vsadilo, podobně jako v Egyptě, na špatného favorita. Tím bylo Muslimské bratrstvo, které však bylo v bojích záhy zničeno. Posléze Turecko sázelo na islamisty, včetně Islámského státu. Nebyla to však šťastná volba, neboť Islámský stát se teď obrací i proti Turecku…

Paroubek: Změna pohledu Turecka na vývoj v Sýrii
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Nyní, po zásahu Ruska do syrské situace, po tlaku EU na zastavení přílivu uprchlíků a koneckonců i díky krokům ukazujícím na sbližování postojů USA a Ruska (viz včerejší společné memorandum o de facto koordinaci vojenských akcí), Turecko již připouští, že prezident Asad může přechodně zůstat v čele Sýrie. Turecko nikdy – po rozbití Muslimského bratrstva – neuvedlo, kdo jiný by to mohl být.

Výše uvedené faktory a také teroristické útoky přímo na turecké půdě a také tlak kurdského obyvatelstva v Turecku, Sýrii i Iráku přiměly Turecko změnit názor.

Turecko v posledních letech zjevně přecenilo své síly, kdy chtělo hrát roli neoosmanského hegemona v prostoru Středního východu, stejně jako tuto roli hrálo před sto padesáti, či ještě spíše před dvěma sty lety. Nyní se, jak se zdá, vrací do reálného světa… Chtělo víc, než může.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jurečka (KDU-ČSL): Plán, jak pomoci naplnit peněženky pracujících rodin

15:14 Jurečka (KDU-ČSL): Plán, jak pomoci naplnit peněženky pracujících rodin

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL