Paroubek: Znění TTIP nesmí být tajné

15.06.2015 17:19

Stále jsem doufal, že se dozvím něco nového o dohodě mezi EU a USA zvané TTIP. Znění dohody je však natolik tajné, že její text neznají ani europoslanci, kteří by o ní měli hlasovat.

Paroubek: Znění TTIP nesmí být tajné
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Ve včerejších Otázkách Václava Moravce pánové Zaorálek a Zahradil mlžili a mlžili. L. Zaorálkovi se viditelně ulevilo, když americký kongres tuto Obamovu iniciativu aktuálně neschválil. Zahradil by pro ni v Evropském parlamentu hlasoval hlava nehlava, i když zjevně neví, co v ní je.

Přiznám se, že nejsem pro toto dohodu ani proti ní, protože neznám její text. A pokud se na americkém velvyslanectví může s obsahem dohody seznámit zhruba stovka vybraných českých úředníků a politiků (a mezi těmi nejsem), nevidím to jako dostatečné k tomu, aby bylo možné se o této věci vyjadřovat. Zarážející je, že pouze tři z těch vyvolených si zatím našli čas na to, aby nás s obsahem TTIP seznámili.

Nechápu optimismus Charanzových a Zahradilů, poslanců Evropského parlamentu, kteří se nekriticky dovolávají okamžitého přijetí dohody, aniž znají její obsah.
Ohledně TTIP je zajímavý rozhovor s americkým vyjednavačem S. Katzem otištěný v dnešním vydání deníku E15. Katz v něm otevřeně říká, že evropské firmy se díky TTIP k veřejným zakázkám v USA nedostanou, jak doufají, protože prostě řešení tendrů v USA je především v kompetenci jednotlivých států americké Unie, kterých je 50(!).

A krom toho je dohoda TTIP zatím blokována i americkým Kongresem a může se stát, že o ní EU a USA budou jednat až po nástupu nového amerického prezidenta v roce 2017.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

9:05 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

Drtivá většina politiků se shodne na tom, že demokracie je nejlepší formou politického života lidské…