Paroubek uvažuje: Máme se bát nové vlády?

04.12.2013 16:22

Jiří Paroubek, bývalý předseda vlády a sociální demokracie, vítězné strany nedávných sněmovních voleb, komentuje ve svém článku „Nová vláda na obzoru, máme se těšit či bát?“, uveřejněném v jeho profilu na webu ParlamentníListy.cz, situaci následující po sečtení hlasů po volbách.

Paroubek uvažuje: Máme se bát nové vlády?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Ihned po uzavření volebních místností následoval ve vítězné ČSSD boj o moc, píše Jiří Paroubek, kdy jeho účastníci změnili „běžný politický souboj o moc v absolutní vítězství jedné politické frakce této strany“. Vítěz potom bere vše a poražený se bude od vlády ostentativně distancovat, domnívá se někdejší předseda sociální demokracie.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Naproti tomu Babišovo hnutí ANO je podle Paroubkova názoru „kádrovou stranou, tak jak takové partaje existovaly v počátcích politického stranictví na přelomu 19. a 20. století. Výběr kádrů, nominace do stranických a veřejných funkcí neprobíhá v takové quasi straně obvyklými nástroji demokratického politického boje, tedy především volbami“. Přitom však Babišovo hnutí útočí na získání postavení většího, než by mu mělo podle výsledků voleb náležet, domnívá se bývalý první ministr. „Nevím jen, k čemu to bude dobré, když si vynutí v příští vládní administrativě silnější pozice, nežli mu podle výsledku voleb přísluší. Stane-li se ministrem financí, bude to skandální čin mnoha rozměrů. Jako majitel obřího firemního impéria pak bude A. Babiš v jasném a mnohonásobném konfliktu zájmů. Rozsáhlé mediální impérium si tento muž jistě nebuduje proto, aby adorovalo jeho politické oponenty," doplňuje.

Naopak poklonu složil někdejší čelný politik předsedovi lidové strany. „Přiznám se, že jejich předsedu Bělobrádka jsem měl, díky jakémusi jeho mírně vulgárnímu výroku o sviních, za trubku. Mýlil jsem se. Výborně argumentuje. I mě přesvědčil o tom, že mu jde na prvém místě o věc, o program," vzdává poctu Pavlu Bělobrádkovi.

Jenže, i když povedou jednání vznikající koalice ke zdárnému konci, tedy k sestavení vlády, výsledek stejně neuspokojí očekávání, píše Jiří Paroubek. „A nová vláda již tak ponese odpovědnost za něco, za co vůbec nemůže.“ Na příklad za kroky ČNB. „Od nové vlády budou lidé čekat rychlé řešení své situace. To ovšem nepřijde, zklamání lidí však ano," uzavírá svou analýzu bývalý ministerský předseda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

4:31 Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

Česká republika směřuje do války. Žene jí tam svými projevy a svými činy prezident Petr Pavel, premi…