Passer (Pro Prahu): Více peněz pro městské části

11.08.2014 16:00

Každý rok dostane magistrát na jednoho Pražana přes 32 000 korun od státu, aby zajistil všechny jeho potřeby. Zhruba 93 % peněz si ale nechá a městským částem pošle jen drobné. Není divu, že nemají peníze na opravy chodníků, investice a úklid.

Passer (Pro Prahu): Více peněz pro městské části
Foto: PRO PRAHU
Popisek: Lídr kandidátky politického hnutí PRO PRAHU pro komunální volby Zbyněk Passer

Pokud dnes přijde pražan na svou místní radnici, aby mu někdo pomohl například s nepořádkem v konkrétní ulici, špatně udržovanou zelení a nebo třeba nedostatkem míst ve školkách, logicky očekává, že jeho radnice je na svém místě právě proto, aby mu pomohla podobnou věc řešit.

Radnice často nemůžou pomoci obyvatelům městské části

Obyvatelé Prahy ale nevědí, že tomu tak není a že radnice jsou často vydány na milost rozhodnutím magistrátu. Proč? Protože musí každoročně žebrat o kousek rozpočtu města, který by jim byl přidělen a většinou dostanou právě tolik, aby to stačilo pouze na holý provoz a někdy ani to ne. Postavit za takových podmínek například novou školu je v podstatě nemožné. Jindy zase lidé s hrůzou zjistí, že radnice nemá žádnou kontrolu nad silnicemi, nad jejich sezónními opravami a proto sice může chtít pomoci, ale není to jednoduše v její kompetenci.

Magistrát si nechá 93% peněz určených pro Pražany

Magistrát dostane od státu na jednoho občana více než 32 000 korun ročně. Městským částem z toho pošle pouze 2 400 korun, tedy 7 %. Přesná částka se každoročně mění podle daňových výnosů, ale dává vám představu, jak málo z těchto peněz se dostane dál. Je to několikrát méně, než svým obcím posílají jiné kraje. Praha je bohatý kraj, ale většina městských částí nemá peníze ani na provoz, natož na nutné opravy, nové chodníky, čistění ulic, nebo chybějící školy.

Magistrát prostě radnicím, a potažmo obyvatelům, vzal možnost rozhodovat o jejich čtvrti a místě, kde v mnoha případech tráví celý život. Právě tak vzniklo politické hnutí Pro Prahu - starostům a zastupitelům městských částí došla trpělivost s tím, že se někde rozhoduje o nich a bez nich. Pro Prahu chce vrátit rozhodovací pravomoci pražanům - a jejich místním zastupitelům. Jedině tak budou mít lidé jistotu, že jimi zvolená radnice bude moci jejich zájmy skutečně zastupovat a něco pro ně udělat - momentálně mají totiž v mnoha ohledech svázané ruce.

Jsme pro větší rozhodovací autonomii městských částí

Městské části by měly mít pravomoc rozhodovat o svých záležitostech a investičních projektech, které se týkají jich, jejich území či kompetencí. Projekty, které přesahují úroveň městské části, již musí být řešeny ve spolupráci s magistrátem. Rozhodování se tak více přiblíží k občanům prostřednictvím starostů a starostek, které si lidé ve své lokalitě zvolili. Budeme také usilovat o znovuobnovení Sněmu starostů, který zde historicky působil a později byl zrušen. Bude sloužit jako partner a zároveň kontrolor magistrátního zastupitelstva. Měl by spolurozhodovat o nejdůležitějších projektech a investičních akcích, abychom se do budoucna vyvarovali některých kontroverzních projektů. Současně by měl spoluschvalovat i rozpočtová pravidla a rozpočet.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PRO PRAHU

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce