Pastuchová (ANO): Kopanec sem, kopanec tam, Hnutí ANO ale není míč

22.11.2014 10:45

Nabízím svůj pohled na konec původní koalice v Jablonci nad Nisou, možná příliš osobní, ale situace si to vyžaduje.

Pastuchová (ANO): Kopanec sem, kopanec tam, Hnutí ANO ale není míč
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mgr. Jana Pastuchová (ANO)

Mnohé už padlo a ač už v politice mám nějakou zkušenost, nikdy jsem si nepředstavovala, že budu psát následující řádky. Povolební situace v Jablonci nad Nisou měla několik fází, vln, z nichž poslední smetla koalici Hnutí ANO, ČSSD, Změny pro Jablonec a Nové budoucnosti pro Jablonec. Důvody ke konci každý aktér popisuje trochu jinak, Hnutí ANO v Jablonci nad Nisou se během pár dnů stalo otloukánkem, který může za všechno. Naše reakce na sebe nenechala dlouho čekat, byla věcná, ale nesnížili jsme se k tomu, abychom někoho napadali. Byla jiná, troufám si říct, slušná a vyspělá oproti plamenným vyjádřením našich bývalých koaličních partnerů, kteří si nevidí do úst. A proto musím nyní, sama za sebe, přispět svojí troškou do mlýna a být trochu přímočařejší.

Papír snese všechno, volič nikoliv

Nejprve bych se zastavila u ČSSD, strany, která skončila v komunálních volbách v Jablonci nad Nisou na třetím místě s těsným odstupem od čtvrté Změny pro Jablonec. Pan Grega ze zákulisí rozjel loutkové divadlo, které mělo jediný cíl, urvat křeslo primátora pro Pavla Svobodu. Primátorské křeslo má punc významnosti, ale střihat pásky, zahajovat kulturní akce a nastavovat svoji tvář médiím zrovna moc umu nevyžaduje. Pro Hnutí ANO tedy křeslo primátora nebylo tak zásadní, usilovali jsme o odborné funkce, kde bychom pro občany města mohli skutečně něco udělat. Asi zaslepeni tím, že se celá předvolební rétorika ČSSD nesla v duchu boje proti ODS, jsme nevnímali to, že touha pana Svobody pro funkci bude tak silná, že nakonec přijme podanou ruku ODS a smíří se s postem náměstka. Funkcí náměstka nepohrdnul ani poslanec Lukáš Pleticha. Mám o kolegu z poslanecké sněmovny vážné obavy, jak bude stíhat funkci poslance, radního a náměstka dohromady, když vím, kolik času musíme trávit ve sněmovně, abychom dostáli svých povinností vůči voličům. Ano, také jsem kandidovala na jablonecký magistrát, ale od začátku jsem se netajila tím, že kromě neplacené funkce zastupitele žádnou další nechci. Co teď s tím? Asi nic, to je na voličích, kteří snad mají, stejně jako já, doma schované pamflety ČSSD s výkřiky o ODS, a při dalších volbách si vzpomenou na mistrovský obrat pana Svobody, který se nyní schovává za jejich důvěru.

Emoce do politiky nepatří

Změna pro Jablonec byla od počátku docela nečitelná. Kandidátku vedl Jakub Macek, který se nebál jít do rizika a ostrých mediálních prohlášení. Na tak mladého člověka možná obdivuhodné, kdyby mu nesekundoval v Jablonci nad Nisou známý politický matador, přeběhlík, Jindřich Berounský, který posilněn svými letitými zkušenostmi a kdo ví čím ještě, vnášel do koaličních jednání podivný náboj. Tato kombinace vygradovala emočním výbuchem těchto dvou pánů, který byl pro nás šokující a nepřijatelný. Teď jsme pro ně nezkušení, neseriózní, nepředvídatelní a pokrytečtí. Ideální rozhodně nejsme, ale v komunálních volbách jsme byli druzí a získali jsme sedm mandátů. To si další strany v pořadí opravdu myslely, že se necháme vydírat, manipulovat a budeme jen ustupovat? Ano, se Změnou jsme měli problém zejména co se týče personálního obsazení.

Bon Jour nás mělo varovat

A pak je tu pan Pavel Žur z Nové budoucnosti pro Jablonec, mistr přeběhlíků, kterému zdánlivě vždycky šlo pouze o ředitelování v Městském divadle. Vystrčil však růžky a začal se shánět i po další funkci na magistrátu, což jsme asi i čekali, protože se stal za ta léta velice předvídatelným. Stran ale ve volbách uspělo hodně a tak jsme museli počítat i s tím, že budeme spolupracovat s někým, kdo by za jiných okolností pro nás nebyl přijatelným partnerem. V politice se prostě musí dělat kompromisy. Když jsem si teď po čase opět pustila jeho promo video s názvem Bon Jour, utvrdila jsem se již poněkolikáté v tom, že je vlastně dobře, že původní koalice nedopadla. Pan Žur by po čase zjistil, že by jeho život nebyl už tak snový, že by musel tvrdě pracovat a za chvilku by ho někdo přetáhl k sobě za míchaná vajíčka s párkem k snídani. Jeho vyjádření, jak během jediného dne našel s jinými stranami programové průsečíky, hovoří za vše. Našel by je vždy a se všemi, divadelník se v něm opravdu nezapře.

Co nás nezabije, to nás posílí

V duchu hesla výše budeme dál naplňovat svůj program, i když budeme v opozici. Nikde jsme před volbami nevykřikovali, že spolupráce s tím a tím pro nás není možná. V tom má Hnutí ANO svědomí čisté, na rozdíl od ČSSD nebo Nové budoucnosti pro Jablonec. K dosažení našich cílů budeme hledat spojence v opozici i koalici, i když si to teď mnozí asi nedokážou představit. Věřím však, že horké hlavy vychladnou a pokud půjde o dobro města a jeho občanů, půjdou předchozí spory a osobní animozity stranou.

Mgr. Jana Pastuchová, poslankyně Parlamentu ČR, zastupitelka Statutárního města Jablonec nad Nisou

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ANO

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gajdůšková (SOCDEM): Dobré vychování se neztratilo, naopak - dnešní mladí vychování jsou

16:11 Gajdůšková (SOCDEM): Dobré vychování se neztratilo, naopak - dnešní mladí vychování jsou

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k mladé generaci.