Pastuchová (ANO): Omezme sociální dávky, nebudeme muset sbírat víčka pro postižené děti

14.07.2016 10:49

V ČR je historicky nejnižší nezaměstnanost, přesto někteří lidé sedí doma a pobírají sociální dávky, ačkoliv by mohli pracovat. A na pomoc dětem a dospělým, kteří svůj osud nemohli ovlivnit, nezbývá. Tomu se říká český paradox.

Pastuchová (ANO): Omezme sociální dávky, nebudeme muset sbírat víčka pro postižené děti
Foto: archiv poslankyně
Popisek: poslankyně Mgr. Jana Pastuchová (ANO)

Včera jsem odeslala dopis do nejmenované nadace s prosbou o pomoc pro Danečka z Jablonce nad Nisou, malého kluka, který neměl štěstí, narodil se předčasně po autonehodě, málem to nepřežil a zdravotní komplikace ho trápí dosud. Jeho maminka je samoživitelkou a stará se kromě Danečka ještě o jedno dítě. Dělá pro Danečka maximum, jezdí s ním na terapie až do Polska. Za sebemenší pokrok, za každou naději, že bude žít v rámci možností plnohodnotným životem, by dala všechno. Péče o Danečka je ale psychicky, fyzicky i finančně velice náročná a už není z čeho brát, přestože podpora okolí je veliká. Pomoc se skrývá i v takové maličkosti jako jsou víčka od PET lahví, které maminka „vyměňuje“ za peníze. Potřebovala by jich ale tuny.

Dávám do pytlíku další víčko a sleduji televizní noviny, v České republice je prý nejmenší nezaměstnanost v celé Evropské unii, nejmenší nezaměstnanost za několik let. Firmy volají po kvalifikovaných i nekvalifikovaných pracovnících, sehnat brigádníka je skoro zázrak. MPSV vypisuje programy, které by měly zjednodušovat příchod pracovníků z Ukrajiny. Chybí lidé ve výrobě, ale třeba také kuchaři, řemeslnicí či pracovníci v cestovním ruchu. Dobrá zpráva, která však neodpovídá tomu, že se stále úřady práce podlamují pod návaly nezaměstnaných a hlavně lidí, kteří žijí ze sociálních dávek. Poptávka je veliká, nabídka sedí doma (v Jablonci nad Nisou na lavičkách na náměstí), protože se to v České republice prostě vyplatí.

K čemu směřuji? Lidé sbírají víčka pro postižené děti, protože státní podpora nestačí. Přesto nám systém sociálních dávek pěkně bobtná. Myslím, že nikdy nebyl lepší čas je zredukovat tak, aby se podpora dostala skutečně jen těm, kteří je potřebují a pracovat nemohou. Motivovat ty, kterým se do práce nechce nebo se jim to prostě nevyplatí, aby se obrazně postavili na vlastní nohy. Na vlastní nohy se pak třeba postaví i Daneček a jemu podobní, a to doslova. Před volbami možná nepopulární myšlenky, pro budoucnost naší země a hlavně těch, ke kterým nebyl osud příznivý, zcela zásadní…

Jana Pastuchová

PS: Jistě řadu z Vás napadne, proč sbírám víčka a nepřispěji raději Danečkovi finančně, když jsem ta poslankyně. Ráda bych, ráda bych přispěla všem těm lidem, kteří mi píší emaily a se kterými se setkávám, a pomohla jim tak vyřešit všechny jejich problémy. Tak na to bohužel ani poslanecký plat zdaleka nestačí. Například se ale snažím protlačit sněmovnou novelu zákona o hmotné nouzi, která vrací veřejnou službu v takové podobě, kdy si člověk pobírající dávky v hmotné nouzi (schopný pracovat) jejím výkonem bude moci finančně přilepšit.

Více informací o Danečkovi najdete např. zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

4:31 Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

Česká republika směřuje do války. Žene jí tam svými projevy a svými činy prezident Petr Pavel, premi…