Patrik Eichler: Být nový je správně. Nový politik a nový fotbalista

20.03.2015 8:33

Být nový je správně. Co je nové, to je neokoukané. Kdo je nový, má šmrnc a snad jen kvůli té novosti i talent posunout hru na vyšší úroveň.

Patrik Eichler: Být nový je správně. Nový politik a nový fotbalista
Foto: Hans Štembera
Popisek: III. celostátní sněm hnutí ANO 2011

Představte si, že vám to někdo vážně říká pár týdnů před fotbalovým mistrovstvím. A jak fanoušci takového týmu volají na tribunách: Nejsme fotbalisté. Hrajeme.

Máme po sjezdech politického hnutí ANO a České strany sociálně demokratické. Liší se kromě jiného prý tím, že ANO přivedlo do politiky nové lidi.

Jenže jak takového nového politika poznat. Musí být mladý? Nebo musí být jeho aktuální kandidatura do Sněmovny vůbec první kandidaturou v životě? Je nový politik ten, kdo nikdy nebyl poslanec? Nebo ministr? Nebo nikdy nebyl v jiné straně než v té, která je u voličů právě v kurzu, a pokud možno vznikla až v tomto desetiletí?

Jak by v testu novosti obstál dvojnásobný ministr Martin Stropnický nebo dlouholetí členové ČSSD a nyní ANO Jaroslav Faltýnek a Radmila Kleslová? Nebyli by poslední dva ještě před časem spíše přeběhlíky? A co Jaroslava Jermanová, místopředsedkyně Sněmovny za ANO, ale v minulosti středočeská zastupitelka za ODS?

Co by novoměr řekl na bývalého senátora za Liberální alternativu a nyní poslance ANO Jiřího Zlatušku? A jak by se zatvářil na Bronislava Schwarze a Vlastimila Vozku, kteří získali poslanecký mandát na kandidátce politického hnutí ANO, když přitom byli zároveň členy regionálních Severočechů?

A co naopak tradiční sociální demokraté a lidovci? Je Pavel Bělobrádek politik nový nebo starý. První volenou veřejnou funkci získal až v roce 2010 jako zastupitel Náchoda.

Marian Jurečka se zastupitelem Olomouckého kraje stal až na podzim 2012. Zaslouží si právě oni, aby se o nich mluvilo jako o starých, ideálně zkostnatělých politicích nebo jako o politických dinosaurech.

Zmínění sociální demokraté si před krátkým časem za krajského předsedu v Ústeckém kraji zvolili místostarostu devítitisícového Štětí Miroslava Andrta, člověka donedávna komukoli nad komunální úroveň prakticky neznámého.

A jak je na tom Jaroslav Zavadil? Jistě, byl předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů, ale není i on ukázkovým příkladem nového politika, po kterých se v médiích dnes často volá? Vždyť jeho nynější poslanecký mandát je jeho první funkcí ve vysoké politice.

Nakonec i předseda ODS Petr Fiala, donedávna profesor politologie na brněnské Masarykově univerzitě, je člověkem, který do politiky přišel teprve nedávno.

Obdiv k novosti v politice není na místě. Představte si úplně nový fotbalový tým, jak chce vyhrát mistrovství: Víte, my se ještě úplně neznáme. Neznáme úplně ta pravidla. Ale jinak jsme zkušení. A když nepomohou rozhodčí, koupíme alespoň nějaký sportovní časopis.

A jestli to nestačí takto, představte si, jak svému lékaři vyčítáte, že od školy nedělá nic jiného než doktořinu.

Autor je novinář, redaktor dvouměsíčníku Listy

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostál (Stačilo!): Kurdové už to ví, Ukrajinci na to přicházejí. Nás to zatím stojí „jenom" peníze

18:14 Dostál (Stačilo!): Kurdové už to ví, Ukrajinci na to přicházejí. Nás to zatím stojí „jenom" peníze

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v Bílém domě.