Pavel Sehnal (ODA): Vláda nemá žádný plán oživení. Dávky ekonomiku nenastartují

16.09.2020 8:55

Koronavirus stále nemáme za sebou a k tomu se navíc potýkáme a do budoucna ještě potýkat budeme s následky jarního “vypnutí státu”, kdy významná část podniků, živnostníků a firem nemohla vyrábět a pracovat. Dávkami ještě nikdy nikdo ekonomiku nenastartoval.

Pavel Sehnal (ODA): Vláda nemá žádný plán oživení. Dávky ekonomiku nenastartují
Foto: Archiv ODA
Popisek: Předseda ODA Pavel Sehnal

Vláda by se měla zabývat něčím jiným. Jako jeden z hlavních receptů na cestu z krize ven my v ODA vidíme připravení dvouletého plánu oživení ekonomiky. Dva roky vnímám jako přiměřenou dobu, protože do roka se některé akce nedají připravit. Vzít resort po resortu (doprava, průmysl apod.) a snažit se z nich vytahat potenciál státních zakázek.
 
Dnes vláda říká “my všechno nastartujeme”, ale realita je opačná. Všechny firmy investice odsouvají, nejistota je pro ně příliš velká a na straně podnikatelů a majitelů průmyslových firem zde chybí ze strany státu jasný koncept. Nikdo neví, jestli něco bude stát objednávat. Odsouvají se opravy drah i výstavba všeho možného. Nejistota je nyní příliš veliká. Stát by měl přijít a jasně říct: „ano, máme dvouletý plán oživení, a můžete se spolehnout, že my jako stát to budeme tlačit dopředu“.
 

Anketa

Bojíte se COVIDu-19? (Ptáme se od 16.9.2020)

41%
59%
hlasovalo: 21104 lidí
 
 
Druhou oblastí, jejímž prostřednictvím by měla vláda chtít nastartovat stát a ekonomiku, je na úrovni občana. Pokud stát jen pohne nějakou daňovou sazbou, nejde o dostatečně silný impuls k tomu, aby to oživilo domácí poptávku. Je třeba více, je nutné lidi přesvědčit, aby začali realizovat své investice. Mnozí lidé měli například v plánu rekonstrukci domu či nákup nového nábytku či automobilu. Nejistota současné doby ale občany vede k odkladům těchto investic a nákupů. Opatrnost občana se pochopitelně promítá do pozastavení spotřeby a vůbec společenské poptávky po zboží a produktech. 
 
Vláda by měla občany přesvědčit, že v této době pomohou naší ekonomice nejvíce právě tím, že své osobní investice nebudou odkládat a zrealizují je nyní. Bohužel nic takového jsme až doposud od vládních představitelů neslyšeli, což nás v Občanské demokratické alianci velice udivuje. Jiný recept na cestu z krize bohužel není. Když budeme všichni šetřit, skončí to tak, že se nakonec prošetříme ke strašlivé bídě. Ti, kteří neutrácí budou mít plné slamníky peněz, ale ve skutečnosti nebude naše hospodářství jako celek mít žádný potenciál k tomu, abychom se vrátili na předkrizová čísla. 
 

Ing. Pavel Sehnal

  • Praha bez chaosu
  • zastupitel měst. části
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace