Pavera (TOP 09): Bez řepky se obejdeme, nový zákon nahrává Agrofertu

23.03.2015 4:31

Pěstování řepky na výrobu biopaliv je neskutečný byznys nejen pro výrobce paliv a zemědělce. Přitom Evropa již dávno hledá jiné cesty jak emise snížit a většina obyvatel obcí a měst nechce obří typicky žlutá řepková pole ve svém okolí.

Pavera (TOP 09): Bez řepky se obejdeme, nový zákon nahrává Agrofertu
Foto: archiv starosty
Popisek: Mgr. Herbert Pavera (TOP 09) poslanec a starosta obce Bolatice

Obrovským byznysem jak pro zemědělce, tak i především pro výrobce paliv, je pěstování řepky na výrobu biopaliv, jejichž podporu vláda schválila na dalších pět let. Výhody při získávání části spotřební daně z těchto paliv a tedy bezproblémový přísun financí za 5 miliard korun bude mít především společnost Agrofert ministra financí Babiše. Obce a města ale řepková pole nepotřebují a odmítají je. „Pokud bychom se zeptali obyvatel obcí a měst, zda chtějí v okolí svých obcí na polích řepku, drtivá většina vám odpoví, že ne. Důvodem je hlavně velký nárůst alergických reakci, “ říká poslanec Pavera. „Zároveň málokdo ví, že za lány řepky každý z nás zaplatí ze své kapsy pětistovku, aby podpořil Babišovo podnikání,“ zdůraznil poslanec Herbert Pavera.

Řepka je náročná plodina, která má podle expertů zároveň i neblahé účinky na samotnou půdu. „Bez velkých ploch řepky se obejdeme, ale bez velkých ploch obilí nikoliv,“ míní poslanec Herbert Pavera.

Evropská unie již dávno přehodnotila rozhodnutí z období „Zelené revoluce“. Zjistila, že původně možná dobře míněný záměr se ve skutečnosti stal výnosným byznysem a zdaleka nepřinesl kýžený výsledek. Nové studie ukazuji, že kdyby se pole s řepkou zalesnila a zatravnila, mělo by to například mnohem větší efekt na snížení skleníkových plynů.

Mgr. Herbert Pavera

  • TOP 09
  • Koukněte: https://www.herbertpavera.cz/zustanme-v-kontaktu
  • senátor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

18:09 Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu zákona na zrušení veřejnoprávních médií na S…