Pavera (TOP 09): Chovatelská hodnota poštovního holuba je leckdy nevyčíslitelná

31.01.2017 16:36

Projev na 54. schůzi sněmovny 31. ledna 2017 ke kompenzacím kvůli ptačí chřipce:

Pavera (TOP 09): Chovatelská hodnota poštovního holuba je leckdy nevyčíslitelná
Foto: archiv starosty
Popisek: Mgr. Herbert Pavera (TOP 09) poslanec a starosta obce Bolatice

Vážený pane předsedající, vážený pane ministře, dámy a pánové, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych navrhl zařazení nového bodu, a to kompenzace pro chovatele drůbeže, holubů a cizokrajného ptactva a dalších za uhynulá zvířata z důvodu ptačí chřipky. Jak jistě víte, od začátku ledna letošního roku se opět po více než 10 letech objevila u nás ptačí chřipka. A v současné době eviduje veterinární správa desítky ohnisek této ptačí chřipky v České republice.

Bohužel jedinou účinnou metodou je vybíjení nemocných a nakažených zvířat, a proto je nutné, aby stát samozřejmě byl připraven na to, kompenzovat chovatelům těchto ptáků, zvířat spravedlivě úhyn, nebo likvidaci tohoto ptactva. Určitě stanovení ceny, které má Ministerstvo zemědělství, není spravedlivé.

Dávat chovatelům drůbeže 100 Kč za jednu nosnou slepici, když normálně na trhu stojí od 150 do 180 Kč, je velmi nízká částka. Jediná spravedlivá cesta je, aby stát zaplatil drobnochovatelům opravdu reálnou cenu. Proto vyzývám pana ministra Jurečku, aby změnil ceníky ve prospěch spravedlivých a reálných cen, které si chovatelé na obnovu chovů zaslouží.

Myslím si, že je docela tragické nabídnout chovatelům skvělých poštovních holubů pár stovek za jednoho holuba, když mnohdy cena jednoho tohoto poštovního holuba vychází i na více než 100 tis. Kč a chovatelská hodnota je naprosto nevyčíslitelná.

Věřím tomu, že tento bod, který navrhuji zařadit na středu 1. 2. odpoledne po pevně zařazených bodech, podpoříte a přijmeme tak usnesení, které navýší chovatelům náhrady za uhynulá zvířata. Děkuji.

Mgr. Herbert Pavera

  • TOP 09
  • Koukněte: https://www.herbertpavera.cz/zustanme-v-kontaktu
  • senátor

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice