Pavera (TOP 09): Za neschopnost vlády opět zaplatí občané

22.05.2016 22:19

Situace kolem OKD jen ukazuje, jak je stávající vládní garnitura nepřipravená na řešení podobných situací. Její chyby budeme ještě dlouho draze splácet. V případě OKD navíc Bohuslav Sobotka jen sklízí plody zcela zvláštní a zásadně chybné privatizace dolů, o kterou se zasadil v roce 2004. Naprosto totiž zapomněl v rámci smluv nastavit povinnosti vlastníka OKD (původně pana Bakaly a nyní společnosti Ad Hoc Group) při správě a následném útlumu dolů.

Pavera (TOP 09): Za neschopnost vlády opět zaplatí občané
Foto: archiv starosty
Popisek: Mgr. Herbert Pavera (TOP 09) poslanec a starosta obce Bolatice

Navíc se již několik let hovoří o tom, že těžba uhlí v dolech OKD přestává být rentabilní. Stát se mohl na tuto situaci připravit mnohem dříve. Zcela chybí strategické rozhodování s vyhodnocováním potenciálních rizik anebo vytváření rezervních fondů pro takové podobné situace. Už nyní víme, že vše se opět uhradí z peněženky daňového poplatníka. Jedním z nyní dostupných řešením je podpora státu na rekvalifikaci propuštěných horníků.

OKD jako taková nemá celá šanci přežít, ale některé její části mohou několik let dobře fungovat. „Náš kraj se v minulosti vypořádal i s daleko horšími situacemi (restrukturalizace HNKG, VŽKG atd.) a věřím, že se i nyní s touto situací vypořádá,“ zdůraznil poslanec Herbert Pavera. A na ostatních uzavřených dolech mohou pracovat desítky lidí při utlumování těžby. „Jsem přesvědčen, že propuštění zaměstnanci mohou být rekvalifikováni dobře pro jiné firmy. Horníci jsou zvyklí tvrdě pracovat a jistě by si našli práci u různých strojírenských firem v našem kraji,“ vyzdvihl Pavera a dodal: „A ti, kteří jsou blízko důchodového věku a splňují podmínky za odpracované hodiny v dolech, mohou odejít do předčasné penze.“

V kraji vzniklo v minulých letech několik průmyslových zón i za podpory státu a kraje, které přinesly tisíce pracovních míst. „Chybí mi však větší podpora našich podnikatelů. Stále podporujeme cizí investory a naše investory, kteří tady budou většinou i za deset i za dvacet let, nepodporujeme;  a to je velká škoda,“ řekl Pavera.

Mgr. Herbert Pavera

  • TOP 09
  • Koukněte: https://www.herbertpavera.cz/zustanme-v-kontaktu
  • senátor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.