Pavera (TOP 09): Zemědělskou půdu chraňme, ale ne nesmyslně - ďábel se skrývá v detailu

07.08.2015 12:02

Zemědělská půda představuje bohatství a strategickou komoditu, kterou nelze jednoduše vyrobit či rozmnožit. Jistě, v současné době umíme vypěstovat více potravin, než spotřebujeme, ale nemusí to tak být navždy. Klimatické změny v různých částech světa najednou mohou přinést pro nás dosud nepoznaný nedostatek jídla. I to je důvod, proč je potřeba zemědělskou půdu chránit a proč jsem před časem souhlasil se zvýšením poplatku za vynětí z půdního fondu.

Pavera (TOP 09): Zemědělskou půdu chraňme, ale ne nesmyslně -  ďábel se skrývá v detailu
Foto: archiv starosty
Popisek: Mgr. Herbert Pavera (TOP 09) poslanec a starosta obce Bolatice

Ale i zde se skrývá ďábel v detailu. Současné nastavení poplatků vede v určitých případech k nesmyslným dopadům na některé rodiny. Například pokud se rozhodnou postavit domek na pozemku svých rodičů, který už je beztak dávno určen pro výstavbu, může ji to z úspor odebrat i statisíce korun. A to jen proto, že kdysi dávno šlo o zemědělskou půdu. Díky poplatku tak může zaplatit za pozemek dvojnásobnou částku, než za pozemek, který není registrován v půdním fondu. To může mnoha rodinám zabránit si vůbec pořídit  vlastní bydlení.

Podobně jsou na tom také obce, které musí zajistit infrastrukturu a dostupnost služeb pro své obyvatele. Jako dlouholetý starosta o tom vím své. Jedná se třeba o výstavbu chodníků, vozovek či veřejně prospěšných budov, jako např. mateřských škol. Zde poplatek za vynětí z půdního fondu neúměrně zatěžuje rozpočty obcí a krajů a peníze pak chybí jinde.

Proto jsem s dalšími poslanci TOP 09 předložil novelu zákona o ochraně zemědělského půdního fondu, která ruší poplatek za vynětí z půdního fondu u veřejně prospěšných staveb a staveb pro bydlení. Neznamená to, že bychom nechtěli zemědělskou půdu dál chránit.

Veřejně prospěšné stavby a domy pro bydlení představují pouze zlomek toho, proč zemědělské půdy ubylo. Hlavní příčinou je výstavba komerčních a průmyslových areálů, skladů či solárních elektráren. Jistě, průmysl a obchod potřebujeme pro rozvoj ekonomiky a zaměstnanost, nicméně často se půda zabírá zbytečně, zatímco jinde chátrají starší a nevyužité areály, které zejí prázdnotou.

Proto má poplatek za vynětí z půdního fondu svůj účel. Nesmí být nepřiměřeně nízký, aby motivoval k efektivnímu využití již existujících areálů. Nesmí však nesmyslně dopadat na rodiny a obce. 

Herbert Pavera, poslanec a expert na zemědělství TOP 09

Mgr. Herbert Pavera

  • TOP 09
  • Koukněte: https://www.herbertpavera.cz/zustanme-v-kontaktu
  • senátor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

12:12 Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k pokusům mobilních operátorů zasahovat do politiky