Pavlík (ČSSD): Primátor se uchyluje k čirým spekulacím a zcela otevřeně lže

16.04.2019 21:34

Otevřený dopis předsedovi České pirátské strany Ivanu Bartošovi

Pavlík (ČSSD): Primátor se uchyluje k čirým spekulacím a zcela otevřeně lže
Foto: Facebook Petra Pavlíka
Popisek: Předseda pražské ČSSD Petr Pavlík

Předseda pražské organizace sociální demokracie Petr Pavlík v pondělí 15. 4. 2019 zveřejnil otevřený dopis adresovaný předsedovi České pirátské strany Ivanu Bartošovi. Reaguje v něm na záměr Pirátů zrušit zastoupení zaměstnanců v dozorčí radě akciové společnosti Pražská plynárenská. Pošlapávání práv zaměstnanců je pro mě zcela nepřijatelné, píše Pavlík v dopise a vyzývá Piráty k přehodnocení celého záměru.

Text otevřeného dopisu předsedy pražské ČSSD Petra Pavlíka adresovaný předsedovi České pirátské strany Ivanu Bartošovi:

Vážený pane předsedo,

obracím se na Vás v otevřeném dopise jakožto předseda pražské organizace sociální demokracie.

Chci touto cestou reagovat na naprosto nepřijatelný postup Vaší pražské stranické organizace. V uplynulých dnech se veřejnost prostřednictvím médií dozvěděla o záměru zástupců České pirátské strany ve vedení hlavního města snížit počet členů dozorčí rady akciové společnosti Pražská plynárenská o členy zvolené za zaměstnance, případně tyto členy dozorčí radit nahradit politickými představiteli.

Pošlapávání práv zaměstnanců je pro mě zcela nepřijatelné. Nejen, že je v rozporu se zájmy všech zaměstnanců této městské společnosti, ale rovněž jde zcela proti trendu, který panuje na západ od našich hranic ve vyspělých zemích.

Je to právě účast zaměstnanců na kontrole činnosti obchodních společností, která bezezbytku naplňuje principy ekonomické demokracie a zajišťuje funkční dialog a smír mezi vedením společnosti a jejími zaměstnanci. Účast zaměstnanců nejen na úrovni kontrolních, ale i řídících orgánů je zárukou toho, že se do nejvyšších pater společnosti přenášejí informace o názorech zaměstnanců a o jejich potřebách. Zastoupení zaměstnanců v dozorčích a řídících orgánech společností umožňuje zaměstnancům účinněji kontrolovat správu akciové společnosti v zájmu ochrany práv zaměstnanců.

Zastupování zaměstnanců nejen v kontrolních, ale rovněž v řídících orgánech obchodních společností je na úrovni evropských zemí praxí a standardem nejdéle od roku 1950, kdy byl přijat první takový zákon v Německu. Ostatní evropské státy tohoto vzoru následovaly. Součástí této skupiny nejvyspělejších zemí byla až do roku 2013 i Česká republika, bohužel však došlo k vypuštění příslušných ustanovení ze zákona o obchodních korporací účinného od 1. 1. 2014, a to vinou lživé a zcela nepodložené argumentace o údajném snížení konkurenceschopnosti společností, v jejichž orgánech zástupci zaměstnanců zasedají.

Neexistuje žádný důvod, proč by obchodní společnosti s majetkovou účastí státu či obcí tuto praxi i přes absenci příslušné zákonné úpravy nemohly udržovat. Domnívám se, že by odpovědná správa věcí veřejných měla v této oblasti zahrnovat i snahu o co nejvyšší úroveň ochrany zaměstnaneckých práv a o co nejvyšší stupeň ekonomické demokracie.

Vážený pane předsedo, pozorně jsem si přečetl otevřený dopis primátora hlavního města Prahy Zdeňka Hřiba adresovaný předsedovi TOP 09 Jiřímu Pospíšilovi. Argumentace, se kterou se snaží obhájit postup České pirátské strany v této věci, je zcela nedostatečná. Primátor se v dopise uchyluje k čirým spekulacím ohledně postavení členů dozorčí rady zastupujících zaměstnance a zcela otevřeně lže, když se snaží tvrdit, že v případě pirátských zástupců v managementech obchodních společností nejde o politické nominanty, přičemž základním předpokladem, který opakovaně uvádíte u svých výběrových řízení na tyto pozice, je soulad s politikou České pirátské strany.

Žádám Vás proto tímto otevřeným dopisem o to, aby Česká pirátská strana zvážila, jakým způsobem bude přistupovat k oblasti zastoupení zaměstnanců v nejvyšších orgánech obchodních společností s majetkovou účastí obcí, a aby se v tomto ohledu postavila jednoznačně na stranu zaměstnanců.

S pozdravem

Petr Pavlík, předseda ČSSD Praha

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce