Pavlů (SZ): Quo vadis, San Piego?

22.11.2015 17:49

V listopadu proběhla v Divadle 29 v Pardubicích velmi zajímavá debata o lokalitě „Červeňák“ – území bývalého vojenského prostoru podél řeky Chrudimky.

Pavlů (SZ): Quo vadis, San Piego?
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Debata s odborníky z různých oborů – Radkem Janouškem (Nadace Proměny), Davidem Čípem (ZO ČSOP Jaroměř), Miroslavem Seinerem (Chráníme stromy, iniciativa Přírodní park Červeňák), Františkem Václavíkem (Offcity) a Vladimírem Lemberkem (zoolog VČM).

Debata, kterou by v ideálním případě mělo iniciovat vedení města. Po všech zkušenostech, které máme s projektem revitalizace Tyršových sadů, kdy byla veřejnost postavena před hotovou věc (a následně se zvedla obrovská vlna nevole), po zkušenosti s projektem využití Automatických mlýnů, které jsou unikátní památkou v centru města, a o kterou nakonec vedení města, navzdory všem připraveným podkladům a předvolebním příslibům nemá zájem a přenechalo je k odkoupení soukromým investorem.

Vedení města toho ale má moc. Nemůže stíhat všechno. Tuhle se dočasně zrušily vyhrazené pruhy pro MHD na Sukově třídě, aby se ulevilo automobilové dopravě (ono se tedy ulevilo, ovšem příliš se nezmiňuje, že ve stejnou dobu skončily práce na rychlodráze), pak se tak trošku rozpadá Odbor hlavního architekta, jehož vedoucí Pavla Pannová se rozhodla po dlouhodobém nátlaku ze strany vedení města rezignovat a následovat tak několik svých podřízených, kteří odbor opustili již dříve, Tyršovy sady jsou již otevřeny, ale kavárnu se nepodařilo pronajmout, a pak hlavně ten hokej, že ano. Moc se nám teď prý nedaří, pan primátor zvažuje, zda nějak zasáhnout, či nikoli.

Člověk pro samé povinnosti neví kam dřív skočit, takže na debatu o cenné lokalitě, kterou výhledově zřejmě protne JV obchvat, v horším případě pak JV obchvat plus k tomu další silnice, nemluvě o případném prodeji developerům a výstavbě dalších obytných domů, ve kterých nebude mít kdo bydlet, nebo marketu, kterých máme dost, se prostě nedostává času a sil.

Naštěstí máme Offcity. Organizaci, která dělá spoustu zajímavých a inspirujících věcí (nejmarkantnější byla jejich aktivita právě v souvislosti s Automatickými mlýny), a která tuto debatu uspořádala. A vedení města pozvala, konkrétně paní náměstkyni Helenu Dvořáčkovou (zodpovídá za investiční výstavbu, správu majetku města, územní plánování, urbanismus a architekturu). Opakovaně. Paní náměstkyně se omluvila s tím, že o danou problematiku se dlouhodobě zajímá pan náměstek Jiří Rozinek (v jehož gesci je rozpočet a finanční strategie města, doprava a životní prostředí). Ve finále nedorazil nikdo. Tedy sál Divadla 29 byl plný, veřejnost se aktivně projevovala, v diskuzi padala spousta námětů… ovšem nikdo z vedení města je neslyšel.

Lokalita bývalého vojenského areálu u řeky Chrudimky má velký potenciál. Je to jediná městská divočina, kterou široko daleko máme. Klíčové hodnoty tohoto místa jsou přírodní, rekreační, historické a urbanistické. Než se podniknou nějaké radikální kroky stran jejího využití, bylo by dobré zvážit všechny možnosti a okolnosti. Musí se ovšem alespoň trochu chtít. A taky mít vize, koncepci a strategii. Zatím to vypadá, že vítězí předvolební heslo: „ANO, prostě to uděláme.“

Jakkoli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).