Pecková (TOP 09): Genetický výzkum nesmí být zneužíván jako zdroj diskriminace

20.12.2015 19:30

Poslankyně TOP 09 Gabriela Pecková se jako vyslankyně zdravotního a sociálního výboru Rady Evropy zúčastnila klíčového summitu ve Washingtonu o využití kmenových buněk, klonování a genovém inženýrství. Přečtěte si její projev.

Pecková (TOP 09): Genetický výzkum nesmí být zneužíván jako zdroj diskriminace
Foto: top09.cz
Popisek: Bývalá poslankyně TOP 09 Gabriela Pecková

Vážený pane předsedo, dámy a pánové,

je pro mne velkou ctí a potěšením zde s vámi dnes být a mít tu příležitost vyslechnout tolik moudrých slov. Jistě by bylo na tomto místě vhodné začít částí slavné básně autora, kterého není nutné představovat, protože Faustovská otázka tu bude tak dlouho, jak dlouho bude existovat lidská touha po poznání.

Nové technologie genetického inženýrství nepochybně mají potenciál vyléčit dědičně přenossné choroby, ale mohou přinést i nežádoucí vlastnosti, nebo být zneužity.

Zásah do genomu je jedním z nejslibnějších počinů, který věda pro blaho lidstva odstartovala. Rostoucí znalost o dopadech genetických faktorů na nemoci a postižení a narůstající množství informací o rizikových profilech a predikci možných nemocí mohou vést k rozvoji terapeutických nebo preventivních postupů.

Současné obrovské úspěchy vědy na tomto poli mohou vést některé lidi k přesvědčení, že všeho, co je technicky proveditelné, je třeba dosáhnout a využít. Přitom se lidstvo ve své historii mnohokrát přesvědčilo, že technologický pokrok ještě nezaručuje posun člověka ipso facto a může jít proti jeho důstojnosti, rovnosti a humanitě vůbec. Výzkum bez svobody vědců není možný, ale musí se pohybovat v právním rámci, který respektuje základní lidská práva

Jak se nejlépe vypořádat s etickymi a sociálními aspekty? Na co bychom měli klást důraz? Je to respekt k autonomii a soukromí, ke spravedlnosti a solidaritě, k pochopení nemocí a zdraví, ke kulturnímu, sociálnímu a ekonomickému kontextu vědy a zodpovědnost vůči dalším generacím.

Než začneme s genetickým výzkumem, vždy je potřeba vyhodnotit možné přínosy a zátěže. Genetický výzkum by měl být povolen pouze ve prospěch lidstva a nikdy by neměl být zneužit pro jiné než mírové účely. Stejně tak by neměl být nikdy zneužit jako zdroj nerovnosti a diskriminace. Pozitivní přínos jakéhokoliv výzkumu musí pak být sdílený se společností jako celkem.

Rada Evropy, jako lidskoprávní orgán, se zavazuje být strážcem práv každé lidské bytosti na každém kroku takovýchto vědeckých výzkumů a jejich aplikací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…