Pecková (TOP 09): Každé páté dítě v Evropě se stane obětí sexuálního násilí

28.05.2015 12:45

Po osmi letech schválili i čeští poslanci tzv. Lanzarotskou konvenci, která znamená větší ochranu dětí před sexuálním násilím. Mezinárodní dohodu podepsala Česká republika jako poslední stát Rady Evropy loni. Připojení k úmluvě, kterou poslanci schválili právě dnes, znamená i změny v českém školství, říká Gabriela Pecková, poslankyně TOP 09 a členka Rady Evropy.

Pecková (TOP 09): Každé páté dítě v Evropě se stane obětí sexuálního násilí
Foto: top09.cz
Popisek: Bývalá poslankyně TOP 09 Gabriela Pecková

„Každé páté dítě v Evropě se stane obětí sexuálního násilí. Často jsou poznamenány na celý život, obtížně navazují vztahy, a někteří z nich se nakonec stanou z obětí dokonce pachateli těchto trestných činů. Jsem ráda, že se mi podařilo konečně dovést tuto úmluvu v našem Parlamentu k ratifikaci. Samotná úmluva naše děti neochrání, je třeba ji naplňovat a využívat všechny nástroje, které nám dává,“ říká poslankyně Gabriela Pecková (TOP 09).

Paragrafy společné úmluvy členských zemí znamenají závazek v odhalování sexuálních zločinů na dětech, stíhání pachatelů, ochrany a pomoci obětem, ale především prevenci. „Většinu paragrafů náš právní řád už obsahuje, ale velké rezervy vidím v zavedení sexuální a vztahové výchovy na všech vzdělávacích stupních. Tady by bylo potřeba změnit české školství. Dětem by se mělo dostat více informací nejen o sexu, ale hlavně o úloze vztahů v životě,“ dodala poslankyně Pecková.

Podle poslankyně budou vhodně podané informace fungovat jako prevence. Již dnes jsou k dispozici edukační materiály i pro předškolní děti. Ty by se měly zařadit jak do výukových programů, tak na program veřejnoprávních medií. Na ministerstvu školství pak je, aby vytvořilo ucelenou koncepci sexuální a vztahové výchovy pro školy.

Je nutné o nebezpečí sexuálního zneužívání dětí ve společnosti mluvit. Také je potřeba zvýšit kompetence a kvalifikaci pracovníků, kteří přicházejí do styku s dětmi a mohou pomoci včas upozornit na možné zneužívání. Většina sexuálního zneužití se totiž děje v rodině dítěte. „Odhalit šrámy na duši bývá mnohem těžší než modřiny po fyzickém násilí. Pomoci by mohla i novela částí zákona o obětech trestných činů tam, kde jsou oběťmi právě děti,“ míní poslankyně Gabriela Pecková (TOP 09).  

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokop (Levice): Za populisty mám lháře z ODS

20:01 Prokop (Levice): Za populisty mám lháře z ODS

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ODS.