Pecková (TOP 09): Rada Evropy by měla zvážit vyloučení Ruska z Rady Evropy

31.07.2014 21:00

Poslankyně Gabriela Pecková se na základě posledních událostí na ukrajině pokusí získat podporu pro to, aby se parlamentní shromáždění Rady Evropy znovu zabývalo vyloučením Ruska z rady evropy. V tomto kroku ji podporuje také poslanecký klub TOP 09 a Starostové.

Pecková (TOP 09): Rada Evropy by měla zvážit vyloučení Ruska z Rady Evropy
Foto: top09.cz
Popisek: Bývalá poslankyně TOP 09 Gabriela Pecková

„Jsem přesvědčená, že vzhledem k eskalaci problémů na Ukrajině by měla Rada Evropy zvážit vyloučení Ruska,“ uvedla členka organizace a poslankyně za TOP 09 Gabriela Pecková. Letos na jaře, krátce po ruské anexi Krymu, poslankyně Pecková spolu se současným europoslancem Stanislavem Polčákem iniciovala a aktivně podpořila pozastavení hlasovacích práv Ruska v Radě Evropy.

„Tehdy Rada Evropy přistoupila pouze k pozastavení hlasovacích práv proto, aby byl s Ruskem zachován dialog. Ten ale k ničemu nevedl. Myslíme si proto, že by měla Rada Evropy znovu zvážit tvrdší postoj vůči Ruské federaci,“ vysvětlila Pecková.

Komise, která byla v dubnu v rámci Rady Evropy ustavena, měla svou zprávu o vývoji konfliktu na Ukrajině předložit v lednu 2015 – to je ale vzhledem k vyostřující se situaci v zemi podle Peckové pozdě.

Podle ní by Rusko nemělo být členem organizace, která má podporovat spolupráci a mírové soužití mezi evropskými zeměmi a hájit lidská práva.

Případné vyloučení Ruské federace z Rady Evropy jednoznačně podporuje také poslanecký klub TOP 09 a Starostové. „TOP 09 již od počátku ukrajinské krize zastávala stanovisko uvalení tvrdších sankcí proti Ruské federaci po té, co Rusko porušilo územní integritu Ukrajiny a anektovalo území Krymu,“ říká místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…