Pekarová Adamová (TOP 09): Konflikt zájmů je ohromný a pan Babiš není schopen řadu věcí vysvětlit

23.11.2018 18:51

Projev na 23. schůzi Poslanecké sněmovny 23. listopadu 2018 k návrhu na vyslovení nedůvěry vládě České republiky

Pekarová Adamová (TOP 09): Konflikt zájmů je ohromný a pan Babiš není schopen řadu věcí vysvětlit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová

Vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové,

dovolte mi také přidat názor, který k této věci mám. Myslím si, že je to velmi smutný obraz toho, k čemu jsme se dostali, že tady řešíme místo problémů této země problémy pana premiéra a místo toho, abychom se zabývali skutečně důležitými věcmi, které jsou pro naši republiku a její budoucnost klíčové, tak tady opakovaně vlivem toho, že jste trvali na tom, že trestně stíhaný člověk má být ve funkci premiéra, v takovémto obrovském konfliktu zájmů, tak se k tomu opět dostáváme. Všude jinde a jsem si jista, že nejenom na západ, ale i na východ od nás, by už dávno sám rezignoval na funkci premiéra. Při takovéto kauze, která tady vyvstala, tak by to bylo prostě neúnosné a i jeho vlastní strana by jasně dala najevo, že něco takového je pro ni nepřípustné. Já jsem si tím téměř na sto procent jista, nedovedu si představit, že by tomu tak nebylo, když vidíme, že v zahraničí se odstupuje za mnohem bagatelnější věci.

A my tady stojíme před velmi závažnou kauzou, která otevřela celou řadu řekněme otazníků, nebo vyvstala celá řada otázek, na které nemáme jasné odpovědi. Dochází tady velice pravděpodobně k maření vyšetřování. Je to veliké ohrožení právního státu v České republice a já jsem přesvědčená, že se nám to do budoucna velmi vymstí.

Andrej Babiš tady opakovaně mluvil o tom, že jeho děti jsou pro něj to nejdůležitější stejně jako pro jakéhokoliv jiného rodiče, že by za ně byl ochoten i položit život už řekl v minulosti, v několika rozhovorech to zopakoval a přesto potom tvrdí, že nikdy, nikdy se nevzdá funkce premiéra a neodstoupí. Vyplývá mi z toho, že tedy funkce premiéra je pro něj to nejpřednější, dokonce přednější než jeho děti, protože jinak se to vysvětlit dle mého názoru nedá.

Už před mnoha lety, v roce 2013, konkrétně tady na své vlastní děti a vnučky přísahal. Řekl tehdy /budu ho citovat/: "Já můžu tady veřejně prohlásit na zdraví mých čtyř dětí a dvou vnuček, že já v žádném případě nebudu nikdy zasahovat do práce redaktorů v Mafře." To tady zaznělo, byla jsem tady u toho přítomna, takže si velice dobře pamatuji, že první, kdo začal mluvit o svých dětech v souvislosti s touto kauzou, s kauzou Čapího hnízda, byl přímo sám Andrej Babiš. Tak ať, prosím pěkně, tady v současné době nelže, že to je někdo další, kdo děti do toho zatahoval.

Víte, tento podivný výrok, že do toho taháte své děti, není jediný. Je tady celá řada dalších. Jak jsem říkala, otevřela se celá řada dalších otázek v souvislosti s bezpečnostním rizikem, protože já místo toho, abych to nazývala vládou mezinárodní ostudy jako kolega, což si myslím, že je velice trefné rovněž, tak je také tato vláda vládou bezpečnostního rizika. Jestliže se nachází syn premiéra země Evropské unie na tomto území, na území Krymu, který určitě je v hledáčku tajných služeb Ruské federace, tak určitě je celá řada aspektů, pro které premiér, předseda Bezpečnostní rady státu a tedy člověk, který má přístup k celé řadě i utajovaných informací ze své funkce, tak se nedomnívám, že je to věc, která by měla být zanedbatelná, měli bychom ji tady bagatelizovat tím, že na Krymu je přece pěkně. Je to určitě věc, které bychom měli věnovat svoji pozornost a která by neměla jen tak přejít.

Myslím si, že je tam celá řada dalších aspektů, které už tady mnozí kolegové zmínili, konflikt zájmů je ohromný a pan Babiš není schopen celou řadu těch věcí důvěryhodně vysvětlit. Neustále opakuje, že se jedná o kampaň. Chtěla bych se tedy Andreje Babiše zeptat, kdo si tu kampaň podle vás objednal. Když o tom takto opakovaně hovoříte, doložte, kdo je ten, kdo za tím stojí. Když je to tak, jak říkáte, určitě pro to nějaká fakta, nějaké podklady už musíte mít. Říkáte to neustále.

Zároveň se chci na tomto místě jasně ohradit vůči útokům na novináře, které tady zaznívají. Už tady sice není slovenská delegace, která nějakou chvíli sledovala naše jednání, ale já bych byla velice nerada, abychom dopadli tak jako právě naši sousedi na Slovensku, aby se museli novináři bát o svůj život. Není to vůbec věc, která by měla být přípustná, aby takto vysoce postavení lidé, jako je premiér země, útočili takovýmto způsobem na novináře a označovali je slovy, jako že jsou to hyeny apod. Je to naprosto nepřípustné a myslím si, že v demokratické zemi, ve které novináři samozřejmě hrají svoji velice důležitou úlohu, tak je to něco za čarou.

Chtěla bych apelovat - a už je to tedy z mé strany opakovaně - na poslance nejenom ČSSD, kteří se rozhodli se k tomu postavit velice alibisticky, ale i na poslance hnutí ANO. Už před několika měsíci jsem z tohoto místa k vám hovořila s tím, že Andrej Babiš představuje ve své koncentraci moci, kterou má, ve svém vlastnictví médií a významných firem a zároveň s trestním stíháním, které na něj teď probíhá a na jeho blízké i jeho rodinu samozřejmě, je člověkem, který vnesl do politiky to, vůči čemu jsme se častokrát v minulosti vymezovali, jakési praktiky kmotrovství. Říkali jsme vždycky, že kmotři tady jsou ti, kteří tahají za ty nitky a ohrazovali jste se vůči tomu i vy, kolegyně a kolegové. A dnes tady praktiky, které k této řekněme mafii patří, máme i na té nejvyšší úrovni, protože jestliže tady dochází k maření vyšetřování tím, že je syn a jeden spoluobviněný a zároveň svědek odvlečen na území jiného státu, zřejmě tedy proti své vůli, jak sám tvrdí, tak se nejedná o nic jiného než o praktiky, které jsou blízké právě těmto kruhům. Ano, nelíbí se vám to, ale potvrzuje se to právě těmito posledními událostmi, že tady tato slova jsou platná a že jsme toho svědky. A teď bohužel, a je mi z toho velmi smutno, to tak je. Měli bychom tady řešit úplně jiné věci.

Měli bychom tady řešit důchodovou reformu, to, že vůbec nejsme připraveni na budoucí ekonomické krize, které určitě mohou přijít, že nejsme připraveni i na výzvy, které přináší třeba průmysl 4.0, že našemu vzdělávání ujíždí vlak a že ho řešíme velmi laxně a obávám se, že už opravdu je to za pět minut dvanáct v této oblasti. Měli bychom tu řešit celou řadu věcí a místo toho se zase zabýváme problémy pana premiéra. Máme možnost dnes vyslovit nedůvěru a máme možnost tomuto dát za dost a učinit vlastně konec těchto debat, protože pokud tak neučiníme, tak jsem si jista, že velmi brzy tady budeme muset tento problém řešit opět, protože vyvstanou další souvislosti.

Děkuji vám za pozornost a velice doufám, že v souvislosti nebo v souladu se svým slibem, který jsme tady všichni před rokem skládali, se dnes i zachováte.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…