Peksa (Piráti): Každý člověk musí mít jednoduše dostupné informace o práci poslanců v Bruselu

21.04.2019 18:46

Komentář na facebookovém profilu k potřebě kritického rozumu a transparentnosti

Peksa (Piráti): Každý člověk musí mít jednoduše dostupné informace o práci poslanců v Bruselu
Foto: Piráti
Popisek: Mikuláš Peksa

Před rokem přišel iDNES.cz s aprílem v podobě článku nazvaného „Velikonoční tradice v ohrožení. Novela zákona chystá zákaz koledování“. V něm vinu za blížící se konec pomlázky svalil na (neexistující) evropský Úřad pro ochranu lidské důstojnosti. A už to bylo – EU nám chce zakátat Velikonoce!

Přestože na konci textu se psalo „Děkujeme za přečtení našeho aprílového článku, snad jste se pobavili,“ našli se lidé, kteří článku věřili a šířili tuto nepravdivou myšlenku dále. Jen malá ukázka toho, jak vznikají euromýty.

Jednou z priorit pirátů je TRANSPARENTNOST. Každý člověk musí mít jednoduše dostupné informace o práci poslanců v Bruselu. Poskytneme lidem možnost se k návrhům vyjádřit online.

1. Naši poslanci budou úzce spolupracovat a především se informovat o chystaných návrzích, aby bylo zajištěno optimální přenesení do českého práva a zamezilo se zmatkům, jaké nastaly například při implementaci GDPR.

2. Lidé musí mít co nejsnazší přístup k informacím. Umožníme občanům zapojit se do konzultací k legislativním záměrům už při jejich tvorbě a tuto i další možnosti zapojení náležitě zpropagujeme.

3. Tzv. trialogy jsou významnou součástí rozhodovacího procesu, ale zcela netransparentní. Rádi bychom zakotvili trialog a zveřejňování trialogových dokumentů do unijní legislativy.

4. Změníme jednací řád, aby hlasování na plenárním zasedání Evropského parlamentu byla implicitně jmenovitá.

5. Neoddálíme se českým občanům. Naši europoslanci budou trávit čas v regionech a aktivně s vámi komunikovat. Zavedou si také po vzoru českých pirátských poslanců online kalendář a registr kontaktů, abyste věděli, na čem zrovna pracují či kdy je můžete kontaktovat.

PS: Přeji Vám nádherné Velikonoce!


 

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): Začínáme stavět tramvajovou trať na Václavském náměstí

17:04 Hřib (Piráti): Začínáme stavět tramvajovou trať na Václavském náměstí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k tramvaji na Václavském náměstí.