Pěnčíková (KSČM): CETA je nástrojem neomezené moci nadnárodních společností

05.10.2017 4:31

Projednávání Komplexní hospodářské a obchodní dohody mezi Kanadou a EU, mezi veřejností známou pod označením CETA, bylo zařazeno na poslední, šedesátou, schůzi poslanecké sněmovny. Bylo jasné, že vládní koalice bude chtít tuto smlouvu doprojednat ještě během svého „vládnutí“, na její schválení se totiž třásla od té chvíle, co nám přistála ve sněmovně. To, v co se jednání o jedné z nejdůležitějších smluv tohoto čtyřletého volebního období, zvrhlo, nebylo ale důstojno nikoho, ani členů poslanecké sněmovny a už vůbec ne široké veřejnosti.

Pěnčíková (KSČM): CETA je nástrojem neomezené moci nadnárodních společností
Foto: Archiv KSČM
Popisek: Marie Pěnčíková

To, že smlouva CETA je pro naši republiku, pro naše občany, špatná, už snad ani není potřeba zdůrazňovat. To, že dává téměř neomezenou moc do rukou nadnárodních společností, pro které se tím stáváme jen malými nicotnými človíčky, které semelou ve své mašinerii se však opakovat musí.

Řada kolegů z našeho poslaneckého klubu uvedla celou škálu argumentů. Podotýkám, argumentů, které poukazují na reálné hrozby, nikoli na smyšlenky. A čeho se nám dostalo jako odpovědi? Desetiminutové školení antikomunismu. Už to, že jediným z vlády, kdo v diskuzi vystoupil k této zásadní otázce, a vládními činiteli byla důležitost této smlouvy několik měsíců zdůrazňována, byl ministr kultury, pan Herman, je směšné. Nechci podceňovat význam kultury a kulturních památek, ale u smlouvy, která se dotkne života nás všech, která ovlivní životní prostředí, kvalitu potravin, pracovní trh a řadu dalších věcí, se dočkáte jen a pouze školení v antikomunismu od ministra, který má na starosti kulturu – to už není ani směšné, ani hloupé, to už je prostě jen ubohé. Ostatně přesně vystihující přístup této vlády.

Smlouva CETA byla schválena. Bez jediné odpovědi. Se spoustou pochybností. Bez ohledu na většinu obyvatel naší země. Poslanci našeho poslaneckého klubu ji kritizovali od prvopočátku až do konce a věřím, že budou i nadále. Koneckonců, k tomu jsme byli i vyzváni, abychom o ní mluvili na náměstích před lidmi. S úšklebkem a ironicky nás k tomu vyzval jeden z kolegů. A naše odpověď? Ano, budeme. Ať lidé vědí, jak se k nim poslanci současné vládní koalice zachovali, jak asociální jsou sociální demokraté a jak někomu určitě bude líp!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jurečka (KDU-ČSL): Plán, jak pomoci naplnit peněženky pracujících rodin

15:14 Jurečka (KDU-ČSL): Plán, jak pomoci naplnit peněženky pracujících rodin

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL