Pěnčíková (KSČM): Senát odmítl chránit zemědělskou půdu

16.01.2015 7:21

Jako zpravodajku Poslanecké sněmovny a výboru pro životní prostředí PS k novele zákona o ochraně zemědělského půdního fondu mne velmi zajímalo, jak dopadne projednávání této novely zákona na půdě Senátu. A musím, bohužel, konstatovat, že výsledek předčil má špatná tušení snad o sto procent.

Pěnčíková (KSČM): Senát odmítl chránit zemědělskou půdu
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Ve skrytu duše jsem doufala, že se paní senátorky a páni senátoři alespoň jednou zhostí se ctí role garantů práva a ústavnosti a že nepodlehnou tendencím vyjít vstříc regionálním a developerským zájmům. V případě ochrany půdy však upozadili pouze a jenom ochranu této neobnovitelné složky našeho životního prostředí a zaslepeně prosazovali ekonomické zájmy developerských skupin.

Senátní zpravodaj Radko Martínek přitom neváhal ve svých vystoupeních na plénu Senátu použít při přesvědčování svých méně poučených kolegyň a kolegů bohatou škálu demagogií, nepřesností i zjevných nepravd. Vím, že pravidlo "účel světí prostředky", je často používaným politickým nástrojem. Míra záměrných nepravd, které včera zazněly v Senátu v souvislosti s ochranou půdy, však ponořila naši horní parlamentní komoru opět o pár centimetrů hlouběji do bahna politické pokleslosti a nekorektnosti.

Senát tak po včerejším jednání posílá zpět do sněmovny návrh zákona, který ochranu zemědělské půdy neposiluje, ale oslabuje. Množství výjimek, které Senát navrhl do zákona přidat, umožňuje zastavovat půdu zcela nekontrolovaným způsobem a k radosti většiny developerů také bezplatně. Nyní bude záležet na Poslanecké sněmovně, zda zastaví tento bezprecedentní útok na českou půdu. Senát již svoji "historickou úlohu" na tomto poli odehrál. A jednalo se, bohužel, o další potvrzení naprosté zbytečnosti Senátu z hlediska ústavních a právních jistot v naší zemi.

Marie Pěnčíková, poslankyně PS PČR za KSČM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…