Peštuka (TOP 09): S novým lídrem přicházejí i nové výzvy

03.12.2017 12:18

Komentář k projevu nového předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila

Peštuka (TOP 09): S novým lídrem přicházejí i nové výzvy
Foto: TOP 09
Popisek: TOP 09

Projev Jiřího Pospíšila na celostátním sněmu mě v několika ohledech potěšil. Byl jednoznačně srozumitelný v tom, jak vnímá TOP 09: 1. jako stranu, která není populistická, 2. jako stranu pravicovou a 3. jako stranu, která, přes všechny výhrady k fungování EU, je zcela jednoznačně proevropská.

Souhlasím i s cíli naší strany pro nejbližší období: 1. práce se členskou základnou včetně získávání nových členů, práce s příznivci a sympatizanty TOP 09 a 2. komunální volby. Ve vztahu ke komunálním volbám nový předseda správně připomenul, že sice neexistuje zázračný recept, ale je třeba začít s přípravou na komunální volby co nejdříve.

Klíčová bude také naše schopnost spolupracovat s dalšími, nám programově blízkými stranami. Dále bude důležité, abychom měli odvahu, a to i navzdory některým složitým zkušenostem z minula, které jsme zažili i v našem Zlínském kraji, otevřít své kandidátky pro lidi, kteří sice nejsou členy naší strany, ale jsou v regionu osobnostmi, které mají uznání. Při oslovování nových regionálních osobností nabídl předseda Jiří Pospíšil svou ruku. Na základě předchozích zkušeností s ním, jsem si jist, že to nebyl slib planý a své slovo v tomto ohledu dodrží.

Delegátům rovněž připomněl, že je s regiony spjat i v době, kdy vykonává práci europoslance, a to více, než by se dalo od průměrného europoslance očekávat.

Na další cestu, jejíž nový začátek označily některé osobnosti sněmu jako redesign – dle Miroslava Kalouska či Markéty Pekarové Adamové, nebo jako obrození – dle Jiřího Pospíšila, se vydáváme sice s novým vedením, ale naše hodnoty neměníme. Obrození bych viděl především ve změně stylu nikoliv nutně obsahu politické komunikace. Vyjádřil bych ji souslovím postupná proměna. Ne změna, protože nic a nikoho neodstraňujeme, ale jde nám o proměnu světa pokleslé politické kultury, proměnu inspirovanou křesťanským vtělením. Proměnu směrem k hlubšímu politikově gentlemanství. Je to nepochybně nikdy nekončící proces obnovy toho dobrého, co v nás je, a co i bylo TOP 09 vtěleno do jejích základů.

To je důležité poselství pro ty, kdo se obávají, že TOP 09 začíná ztrácet jak na přitažlivosti, tak na svém konzervativním charakteru. Respekt k hodnotám TOP 09 vyjádřených v hodnotovém desateru TOP 09 se odrazil i v projevu nového předsedy, který označil naše politické konkurenty nikoliv jako naše nepřátele, ale jako naše oponenty či kolegy. To mi připomnělo v minulosti zhusta opomíjený článek 3 našeho hodnotového desatera, který říká, že: „Jazyk naší politické argumentace, jakož i realizace naší politiky vychází z předpokladu, že politický konkurent není náš nepřítel (kterého je třeba ničit), ale partner, který jedná se stejnou společenskou odpovědností jako my. Hrubost, s níž se v dnešní tuzemské politice setkáváme, odrazuje veřejnost od důvěry v účelnost politikova jednání. Prosazování politických cílů hrubostí a zlovolným osočováním odmítáme."

Naději na změnu stylu komunikace mezi politiky, kterou by vnesli zástupci reprezentující značku TOP 09, ale i mezi námi samotnými uvnitř strany, vidím na obzoru. Jak ve svém projevu, ve kterém se věnoval dvěma základním hodnotám, tradici a odpovědnosti, zmínil náš delegát za Zlínský kraj Miloš Vavrečka: „Když si podržíme odkaz těch, co žili statečně před námi, tak, že jsme a budeme pro lidi společenstvím mužů a žen, kterým je spolu dobře.... Právě v tom, čím jsme osobití. Tradicí, která si váží svobody člověka, jeho názoru. Která vnímá skutečné potřeby lidí v oblasti sociální a duševní. Abychom ukázali, že politika je prostor pro spolupráci, pro vzájemný respekt, prostor, v němž si lidé naslouchají."

Těším se na více nadhledu a vtipu, který přinesl a stále přináší naší straně čestný předseda Karel Schwarzenberg. Zároveň doufám, že neztratíme nic z vrcholné politické strategie, kterou téměř vždy představoval bývalý předseda Miroslav Kalousek.

Vít Peštuka
předseda TOP 09 ve Zlínském kraji

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Dálnice stavíme a připravujeme nejrychleji v historii

10:21 Premiér Fiala: Dálnice stavíme a připravujeme nejrychleji v historii

Páté jednání Vládního výboru pro strategické investice 22. dubna 2024 se týkalo především financován…