Petr Mach (Svobodní) k Indexu ekonomické svobody 2015

27.01.2015 16:38

Dnes ráno byl zveřejněn Index ekonomické svobody, který každoročně publikuje americký konzervativní think-tank Heritage Foundation společně s listem Wall Street Journal.

Petr Mach (Svobodní) k Indexu ekonomické svobody 2015
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Petr Mach

 V ČR výsledky prezentoval před novináři europoslanec Petr Mach (exkluzivním partnerem Heritage Foundation je frakce EFDD v Evropském parlamentu, jejíž součástí jsou Svobodní), který k tomu vydal následující tiskovou zprávu.

„Ekonomická svoboda je základní právo každého člověka na nakládání se svou vlastní prací a majetkem. V ekonomicky svobodné společnosti mohou jedinci pracovat, vyrábět, spotřebovávat a investovat, jakkoliv chtějí, přičemž tato svoboda je státem jak chráněna, tak neomezována. V ekonomicky svobodných společnostech dovolují vlády práci, kapitálu i statkům, aby se volně pohybovaly, a nedonucují ani neomezují svobodu více, než je nezbytně nutné k ochraně a udržení svobody samotné.“ (zdroj)

V Indexu ekonomické svobody, který publikuje americký konzervativní think-tank Heritage  Foundation společně s listem Wall Street Journal, se Česká republika oproti loňsku posunula o dvě místa výše z 26. místa na 24. Podle skóre na žebříčku to není pouze tím, že země kolem nás by se stále zhoršovaly, ale ČR zaznamenala nárůst bodů. To je třeba pochválit.

Při detailnějším zkoumání našeho skóre však přijdeme na to, že nárůst je navzdory naší vládě. Kladné body nám Heritage Foundation přičítá za ochranu vlastnických práv, boj s korupcí nebo nízkou inflaci.

Všechny ukazatele, na které má přímý vliv vláda nebo parlament se zhoršují – rozpočtová disciplína, vládní výdaje, podnikatelské prostředí nebo prostředí pro zaměstnance. Zde všude zaznamenala Česká republika pokles, v případě vládních výdajů velmi výrazný.

Jak poznamenává Nataša Srdoč, spolupracovnice Heritage Foundation „Velkými nedostatky České republiky jsou korupce velikost vládních výdajů – kde Index klasifikuje ČR jako nesvobodnou. Aby Česká republika posílila ekonomickou svobodu a podpořila hospodářský růst, bude se muset zaměřit na vymýcení korupce a bude muset značně zmenšit vládní výdaje.“

Heritage Foundation tak potvrzuje, co Svobodní říkají. Vláda není dobrým hospodářem a svými zásahy v hospodářské politice zhoršuje situaci občanů České republiky.

Ekonomicky nesvobodným Řeckem zmítá ekonomická krize, která nemá obdoby. Za posledních pět let řecké HDP kleslo o 25 %. Proto se voliči uchylují k extrémním politickým stranám, které pohříchu chtějí ekonomickou svobodu ještě dále zmenšovat. Za Řeckem už je z evropských zemí pouze Rusko, Bělorusko, Ukrajina a Kosovo.

Naopak ve Švýcarsku nebo postkomunistickém Estonsku je ekonomická svoboda vyšší než v České republice, a tyto země mají vyšší HDP než naše země, a díky tomu větší blahobyt.

Vyzýváme proto vládu, aby přijala reformy, které zvýší ekonomickou svobodu obyvatel České republiky. Svobodní již avizovali některá opatření, která prosadíme, až se dostaneme do Sněmovny.

Mezi ně patří vyrovnaný státní rozpočet, svobodná pracovní smlouva, rušení zbytečných úřadů, snížení daní a ústavní limity proti opětovnému zvyšování a další.

Jsme potěšeni, že ekonomická svoboda ve světě narůstá:

Politováníhodné je, že v Evropě a v Severní Americe, bývalých baštách svobody, je ekonomické svobody čím dál méně:

Ve všech regionech světa se totiž vyšší ekonomická svoboda pojí s vyššími příjmy a nižší chudobou:

loňský graf***

loňský graf***

Ekonomická svoboda také může poskytnout živnou půdu pro efektivní a demokratické vládnutí. S vyšší ekonomickou svobodou mají lidé větší rozhodovací sílu ve svém každodenním životě, tím pádem se pak dožadují i větší rozhodovací síly v politice. Ekonomická svoboda posiluje pluralistickou společnost a nezávislé myšlenky to mají snažší.

Debata ohledně směru kauzality mezi ekonomickou svobodou a demokracií se vinou nejasného vztahu mezi těmito dvěma veličinami stala v posledních letech kontroverznější. Nicméně pozitivní vztah mezi ekonomickou svobodou a politickou svobodou nelze popřít. Přestože tento vztah není tak robustní, jak bychom si přáli, platí, že za poslední dvě desetiletí se větších politických svobod dosahovalo v zemích, kde rostla ekonomická svoboda.

Z dat pocházejících z konkurenčního žebříčku od Fraserova institutu přitom víme, že ekonomická svoboda neprospívá pouze bohatým, jak se často říká. Naopak, bohatí se mají dobře zejména v systému který omezuje jejich konkurenci (a je tak méně svobodný). Chudí se mají dobře pouze v ekonomicky svobodném hospodářství:

(zdroj: http://www.cato.org/pubs/efw/efw2014/efw-2014-chapter-1.pdf)

Stejně tak víme, že ekonomická svoboda a z toho plynoucí větší HDP (a tím pádem větší bohatství) způsobuje díky lepším lékařským službám delší dobu dožití:

Index ekonomické svobody 2015 (česky)

reklama

autor: Svobodni.cz

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bek: Školství jde správným směrem, změny teď musíme odpracovat

7:07 Ministr Bek: Školství jde správným směrem, změny teď musíme odpracovat

Jako ministr školství si vážím toho, že v domácí odborné komunitě existuje poměrně silná shoda na ro…