Petrík (Svobodní): Je hlavním zájmem silniční policie bezpečnost?

15.08.2018 22:31

Policie vysokou rychlostí pronásleduje řidiče překračující maximální povolenou rychlost. Pokud je překročení maximální rychlosti nebezpečné, pak je počínání policie ještě nebezpečnější.

Petrík (Svobodní): Je hlavním zájmem silniční policie bezpečnost?
Foto: Svobodní
Popisek: Svobodní, logo.

Jel jsem nedávno po rovném a přehledném úseku silnice, za jasného počasí a slabého provozu. Na parkovišti u silnice stál v nezvyklé poloze superb, rovnoběžně se silnicí a blízko krajnice. Pomyslel jsem si, že to není úplně bezpečné, že by řidič měl zajet normálně dál na parkoviště. Po chvilce mě předjel vysokou rychlostí houkající a blikající ten stejný superb.  Klidil jsem se mu z cesty, protože jel skutečně hodně rychle. Pronásledoval silničního „piráta.“ Za chvíli jsem ho viděl opět stát, teď naplno blikajícího se zastaveným provinilcem. Ten „pirát“ musel jet poměrně klidně a nenápadně, protože jsem ani nezaregistroval, kdy mě předjel. Vybrané místo zcela zjevně nebylo nebezpečné, bylo však dobře vybráno k možnosti ulovení dopravního přestupku.

Takže policejní superb jel hodně rychle a donutil riskantním způsobem zastavit poměrně klidného řidiče. O kousek dál v Německu na podobné nebo i horší silnici je povolena rychlost 100 km/h, kterou pravděpodobně řidič nepřekročil. Stejně tak dál o cca 1 km je i u nás již povolena rychlost 110 km/h.  Marně v tom hledám logiku, podle které by mělo jít o bezpečnost.   Policejní auto provádí nebezpečné manévry ve vysoké rychlosti kolem 160 km/h. A to proto, aby pokutovala řidiče, který zcela zjevně nikomu na silnici nebezpečný nebyl. Policie vynucuje zákon, ale s bezpečností provozu to nemá co dělat.

Naštěstí se v tomto případě nic nestalo, ale někdy to dopadne špatně. Podobné, možná ještě nebezpečnější počínání policie je popsáno zde a zde. Dokud to člověk sám nevidí, tak si to hned ani neuvědomí.  Policie takto kontroluje dodržování maximální rychlosti, protože její překročení je prý nebezpečné.  Policie přitom rychlost překračuje i víc, takže logicky vytváří situace ještě nebezpečnější.

Neoznačených policejních aut po našich silnicích jezdí desítky v ceně přes 100 milionů korun. (Kromě toho má policie několik tisíc klasických označených aut za miliardy.)

V provozu jsou desítky silných zdravých chlapů, kteří za peníze občanů nezvyšují bezpečnost a možná dokonce vytváří nebezpečí na našich silnicích.

Je zde pak i otázka etičnosti takového jednání, kdy skrytá ozbrojená síla v utajení sleduje občana.

Paradoxem je navíc otázka smyslu omezení maximální rychlosti. Toto omezení totiž velice pravděpodobně samo o sobě nijak nepřispívá bezpečnosti silničního provozu, spíše naopak.

Co s tím? Měli bychom zavést na dálnicích maximální rychlost 140 km/h jako v Polsku a 100 km/h jako maximální rychlost na ostatních silnicích. Místo různých místních snížení rychlosti používat spíše výstražné značky jako práce na silnici nebo značky informativní. Desítky drahých utajených policejních aut přestat používat a na silnicích nechat „pouze“ tisíce běžných označených.

Jsem přesvědčen, že nedojde ke zvýšení počtu nehod. Zato dojde k nemalým úsporám.

František Petrík,
člen Republikového výboru Svobodných

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

19:05 Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

Zastupitelé hlavního města Prahy schválili odkup osmi pozemků od Českých drah. Pozemky se nacházejí …