Petrů (ČSSD): Jak si ministryně Šlechtová naběhla na vidle

24.01.2017 12:30

Dlouho očekávaná novela stavebního zákona, která měla ambici zásadním způsobem zrychlit a hlavně zjednodušit lidem přípravu a realizaci staveb, se ministerstvu pro místní rozvoj příliš nezdařila.

Petrů (ČSSD): Jak si ministryně Šlechtová naběhla na vidle
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Jak už jsme si zvykli u politiků hnutí ANO, po vzoru svého šéfa se snaží svou neschopnost zahalovat do vypouštěného kouře lží, fňukání a svádění viny na jiné. Tentokrát se však ministryni Šlechtové mystifikace veřejnosti opravdu nepovedla.

V minulých dnech jsme se dozvěděli, že údajně zlobbovaní poslanci jsou natolik troufalí, že k předloze stavebního zákona připojují velké množství pozměňovacích návrhů. To je prý tak skandální, že ministryně Šlechtová je připravena novelu raději stáhnout. Pohrdat parlamentní demokracií bylo možné naposledy před únorem 1948, stačí si najít tehdejší komunistické Rudé Právo. A obviňovat zákonodárce, že podléhají tlakům lobbistů? Dal jsem si tu práci a prošel všechny předložené pozměňovací návrhy. S překvapením jsem zjistil, že nejvíc hatí ušlechtilou práci paní ministryně její poslanci! Zástupci hnutí ANO podali většinu z 249 pozměňovacích návrhů, v čele těchto „kazisvětů" je kolega Okleštěk, který je podepsán pod 184 z nich. A to některé změny předložili nedočkaví poslanci Babišova hnutí dokonce ještě před začátkem projednávání zákona ve Sněmovně.

Skutečnost je jiná. Na novelu stavebního zákona jsme čekali řadu měsíců, původně stanovený termín ministryně totálně prošvihla. Prodloužená příprava byla nakonec stejně marná. A tak se do předloženého zákona přidávají prostřednictvím pozměňovacích návrhů spřátelených poslanců další a další opravy mnoha nedostatků a nedodělků. Napravit zásadní skutečnost, že předkladatel návrhu zákona nesplnil veřejně deklarovaný závazek předložit právní úpravu jednotného povolovacího řízení, které by podstatným způsobem zjednodušilo a zkrátilo stávající proces umisťování a povolování staveb včetně posuzování jejich vlivu na životní prostředí, se však určitě nepovede. V průběhu legislativního procesu v Parlamentu to bude čím dál zřejmější. Proto chce Karla Šlechtová zakrýt zfušovanou práci stažením předlohy. Ale ten zastírací manévr se jí fakt nepovedl. U nás na Moravě tomu říkáme naběhnout si na vidle, pěkně s rozběhem.

Jiří Petrů, místopředseda Výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj PSP ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Kuba: Letiště se nám v loňském roce podařilo rozhýbat a rozlétat

8:19 Hejtman Kuba: Letiště se nám v loňském roce podařilo rozhýbat a rozlétat

Cestovní kancelář Čedok přidává na zimní sezonu první destinaci z Českých Budějovic. Z jihočeského l…