Petrů (ČSSD): Tato novela nemá nic jiného, než zajistit, aby se ke spotřebiteli dostalo kvalitní víno

22.04.2016 13:47

Projev na 44. schůzi Poslanecké sněmovny dne 22. 4. 2016

Petrů (ČSSD): Tato novela nemá nic jiného, než zajistit, aby se ke spotřebiteli dostalo kvalitní víno
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, vážení kolegové. Dovolte, abych vás pozdravil z nitra vinařství v České republice, z Valtic, hlavního města vína, když už probíráme vinařský zákon. Vinařský zákon 321/2004 přinesl obrovský rozvoj vinařství v České republice a pomohl také ke zkvalitnění vína. A nyní přichází novela, a podobně jako je to v zákoně o návykových látkách, hovoří se zde pouze o kvalitě vína, nemluví se o té části tohoto zákona, která umožní vinařům v České republice zvýšit rozlohu vinic každý rok o jedno procento. To je pro vinaře také velmi důležitá věc. Čili jedna z těch částí tohoto vinařského zákona je to, že bylo přijato nařízení Evropského parlamentu ze 17. prosince 2013, a to umožňuje právě zvyšování vinic.

Ta druhá část, ta se samozřejmě týká zvýšení kvality vína, především toho nebaleného. A tady je opravdu potřeba, aby se každý opravdu seznámil s tím, co to je nebalené víno, co to je sudové víno, čepované víno, co je rozlévané víno. Do České republiky se přiveze 70 % vína, které se zde spotřebuje. Z těch 70 % vína existují samozřejmě statistiky, které kontroluje Česká obchodní inspekce a podobně. Jenom v roce 2015 bylo odebráno 1292 vzorků, a 240 vzorků prokázalo, že jsou nevyhovující.

Tato novela nemá nic jiného za účel, než zajistit spotřebiteli, aby se k němu dostalo kvalitní víno, aby nebylo pančováno různým způsobem, více vody, více síry, dalších konzervačních látek a podobně. Také tady zaznělo, že se musí dávat rozbor do zahraničí. Prosím vás, Česká obchodní inspekce dnes umí rozlišit takové záležitosti, nechci jít úplně dopodrobna, ale jestliže například je dneska možné udělat víno z extraktu, který se přiveze ze zahraničí, oni jsou schopni rozlišit, jestli je tam vázaná voda, nebo je to voda přirozená, která v tom víně je.

Takže to jsou takové detaily - dnes se dá u vína všechno prokázat. Takže je to pro kvalitu vína a je to pro spotřebitele. Jestliže trend v Evropě, ať je to v Rakousku, Německu, Švýcarsku je takový, že se přijímají taková opatření, aby se zvýšila kvalita vína, tak například i vinaři v Rakousku to pochopili. Jestli někdo jezdíte do Wachau, tak víte, že oni si nad rámec vinařského zákona stanovili svoji kvalitu. Jsou to tři kategorie - Smaragd, Federspiel a Steinfelder.

Já se domnívám, že další etapa rozvoje vinařství v České republice, a všichni vinaři to podporují, je zvýšit kvalitu. Pro úplnost jenom sdělím, že jsem byl při přípravě novely zákona několikrát přítomen jednání. Má velkou podporu Svazu vinařů České republiky. Má velkou podporu Unie českomoravských svazů vinařů a vinohradníků. Vinaři by to chtěli ještě posunout trošku dál, aby například na záklopce na víně byla vlaječka, že víno je původem z České republiky a také, že hrozny jsou z České republiky. Zákon sice hovoří o tom, že to bude na etiketě, ale to jsou nuance, které se dají samozřejmě v rámci projednávání vinařského zákona upravit.

Jednoznačně podporuji tuto novelu a podporují ji všichni rozumní vinaři. (Potlesk z řad poslanců ČSSD.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…