Picka (ČSSD): Máme strach, že lidé budou ve velkém odcházet. A úřady nás šikanují

26.04.2015 20:22

O problémech nezaměstnanosti, nedokončené rychlostní silnice R6, strachu z čerpání evropských fondů, klesajících daňových příjmech samospráv a vymahatelnosti klidu a pořádku v obcích jednal tento týden v Sokolově s představiteli města a kraje předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka. "Vzhledem k ekonomickému růstu země jsme jako vláda nyní schopni podpořit vznik nových průmyslových zón i zde na Sokolovsku, je tu i dostatek pracovníků, ale máme překážky tady v regionu v přípravě těchto zón," uvedl na setkání předseda vlády Sobotka. V sídle Sokolovské uhelné akciové společnosti pak jednal s vedením této firmy.

Picka (ČSSD): Máme strach, že lidé budou ve velkém odcházet. A úřady nás šikanují
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Starosta Sokolova Jan Picka přivítal slavnostně před svým úřadem Bohuslava Sobotku v doprovodu senátora Zdeňka Berky, hejtmana Karlovarského kraje Martina Havla, náměstků hejtmana Jakuba Pánika, Miloslava Čermáka a dalších hostů. Na následném jednání starosta předsedu vlády upozornil na dlouhodobou neperspektivnost těžby hnědého uhlí na Sokolovsku, snižování stavů pracovníků v Sokolovské uhelné a na obavy z dalšího růstu nezaměstnanosti. "Máme strach, že když nám nepomůže stát, tak budou lidé ve velkém odcházet," řekl Jan Picka. "Ostravsko-karvinské doly se chovaly nezodpovědně a stát jim ekonomicky pomáhá, zatímco Sokolovsko, kde si největší zaměstnavatel Sokolovská uhelá počíná rozumně, na to doplácí," přidal se hejtman Havel.

"Očekáváme od vás, že připravíte místní a regionální projekty pro rozvoj zaměstnanosti, které bychom mohli podpořit, jako to děláme například s Ostrovem nebo Chebem, kde se úspěšně rozvíjí státem podpořené průmyslové zóny," vysvětlil premiér Sobotka. "Problém zde vidím v tom, že všechny pozemky vhodné pro vznik průmyslových zón vlastní soukromá společnost Sokolovská uhelná a vláda nemůže z veřejných prostředků podporovat vznik soukromých průmyslových zón. Můžeme dotovat jen investice do pozemků patřících krajům nebo městům. Pokud vím, zájem investorů o Sokolovsko je, ale nedaří se jim domluvit se Sokolovskou uhelnou. Pokud jde o ostravské OKD, tam byl důvodem pomoci státu propad cen černého uhlí, který manažeři OKD nezavinili. Současný zájem investorů, kteří zde chtějí nastartovat lehký průmysl a zaměstnanost nezávislou na končící těžbě uhlí, nemusí trvat dlouho. Opakuji, že vláda může pomoci Sokolovsku, ale potřebujeme ke státní podpoře místní projekty a vhodné pozemky," zdůraznil Bohuslav Sobotka. Vláda podle něho podporuje po celé ČR projekty rozvoje zaměstnanosti až 300 tisíci korun na vznik každého pracovního místa.

Dalším tématem byla váznoucí dostavba rychlostní silnice R6, která má spojit region s českou a německou dálniční sítí. "Pokud jde o napojení na německé dálnice, důležité pro další německé investice v Karlovarském kraji, budu jednat s ministrem dopravy a Ředitelstvím silnic a dálnic, abychom to udělali jako s Polskem - dokončit v příštím roce naší část rychlostního spojení až k hranicím a tak přimět souseda k tomu, aby učinil totéž. O tom budu v létě jednat s bavorským premiérem. Pokud jde o pokračování R6 směrem na Prahu, k probíhajícím stavbám nových úseků na trase by mělo několik dalších přibýt v příštím roce," oznámil předseda vlády. Zbývající úsek k německým hranicím mezi Chebem a Pomezím je pro rychlostní čtyřpruhové rozšíření již léta připraven včetně všech mostů.

V souvislosti s nabízenými dotacemi z nových regionálních operačních programů Evropské unie upozornil starosta Sokolova Jan Picka, že ačkoli město patřilo dosud v čerpání evropských rozvojových dotací k nejúspěšnějším v kraji, musí při kontrole dotací ze strany českých úřadů čelit až šikaně. "S ministerstvem financí chci jednat o tom, aby bylo vůči příjemcům dotací vstřícnější, zejména v jejich jednání s auditním orgánem," reagoval premiér Sobotka. "Řada samospráv už dotace ani nechce, tenhle strach z evropských peněz musíme oslabit. Současné mnohamiliardové operační programy EU se týkají let 2014 až 2020, máme rok 2015 a stále je nečerpáme, tedy už teď je pozdě a já doufám, že současná ´přestřelka´ mezi ministerstvy financí a místního rozvoje nebude věci bránit a budeme moci v příštím roce už konečně čerpat."

Starosta Jan Picka také informoval předsedu vlády, že Sokolov zaznamenal v prvním čtvrtletí meziroční pokles daňových příjmů o 16 procent, což pro město znamená 10 milionů korun. Hejtman Havel se přidal s tím, že na kraji je propad daňových příjmů dokonce 35 procent. Podle premiéra Sobotky je tento propad dočasný, způsobený administrativními změnami ministerstva financí v daňové oblasti, v březnu začaly daňové příjmy naopak meziročně stoupat a celoroční výhled je pozitivní. "Není žádný důvod k daňovému propadu v situaci, kdy ekonomika roste, stoupá i výběr zdravotního pojištění. Vyžádám si od ministerstva financí analýzu ve vztahu k obcím a krajům," uvedl Bohuslav Sobotka.

Premiéra pak starosta upozornil také na potíže města s vymáháním klidu a pořádku. "U lidí, kteří i opakovaně obtěžují ostatní hlukem, nepořádkem a vandalismem, umožňuje zákon jen tak malé postihy a jsou tak nevymahatelné, že jsou vůči nim městští strážníci i úředníci prakticky bezmocní," řekl Jan Picka. "Systémovým řešením tohoto problému je zákon o centrálním registru přestupků, který je již v legislativním procesu," odpověděl Bohuslav Sobotka. "Řetězení přestupků bude podle tohoto nového zákona moci být postihováno přísněji. Chceme také držet bezhotovostní platby za kovový odpad ve sběrnách, abychom co nejvíce zkomplikovali vydělávání na krádežích městského zařízení."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sokolov.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

9:15 Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

„Jen pravda je diadémem umění“ je nápis vytesaný na pomníku hudebního skladatele Václava Jana Tomášk…