Pícl (ČSSD): Chceme být kolonií nadnárodních firem, nebo suverénní stát?

27.12.2016 16:49

Česká republika se dlouhodobě řadí mezi země s velmi nízkou sazbou firemní daně – daně z příjmu právnických osob. Ta je až o 16 procentních bodů nižší, než je evropské maximum na Maltě a o 14 procentních bodů nižší než jsou nejvyšší sazby ve Francii nebo Belgii.

Pícl (ČSSD): Chceme být kolonií nadnárodních firem, nebo suverénní stát?
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Navíc máme pouze jednu sazbu, zatímco moderní progresivní zdanění se využívá v mnoha zemích Evropy – využívají ho např. Belgie, Francie, Nizozemí, Maďarsko, Litva, Portugalsko nebo Španělsko.

Daňové ráje

Do nedávno nastartované diskuze o globálním závodu ke dnu, který se stává stále více nebezpečnější, se vložila i významná mezinárodní organizace zaměřená na boj proti chudobě a nespravedlnosti ve světě Oxfam. Tato organizace ve své nejnovější studii představila seznam 15ti zemí světových finančních daňových rájů, které oslabují systém efektivní korporátní daně a identifikuje škody, které státům odvody do daňových rájů způsobují. Nadnárodní firmy dnes totiž využívají všechny možnosti jak neplatit žádné daně.

Jejich výzkum překvapivě ukázal, že mezi jedny z největších daňových rájů patří i země, o kterých se mnohdy v této souvislosti nemluví ¬– Nizozemsko, Lucembursko, Singapur či Hong Kong. Situace v těchto daňových rájích se podstatně liší například od systémů, které mají v Německu, Dánsku a Francii, kde obecně platí lepší standardy a vyšší daně, které zajišťují, aby nadnárodní korporace odváděly svůj spravedlivý díl do státního rozpočtu.

Analýza také zjistila, že 90 % největších světových společností „daní" právě v daňových rájích.

Na základě těchto zjištění Oxfam vyzývá ke globální daňové reformě vůči daňovým rájům, k vyšší dani z příjmů právnických osob a národním daňovým základům a obecně k veřejné transparentnosti. Další důležitá doporučení jsou vyšší a progresivnější zdaňování, zveřejňování výročních zpráv ve všech zemích, kde firma působí a především danění tam, kde je vykonávána ekonomická aktivita, aby nedocházelo k přesouvání finančního kapitálu a jeho danění tam, kde jsou daně nižší.

Progresivní zdanění firem

Představa některých našich pravicových ekonomů o tom, že nízké firemní daně nám zajistí korporátní vděk, je spíše z říše snů a není založena na realitě. Připomeňme si jen, že za vlád ODS se daně snižovaly a jediný výsledek, který to přineslo, bylo, že počet firem registrovaných v daňových rájích narostl.

Jestliže se neustále bavíme o tom, že patříme na západ, tak rovná daň se nachází ve státech na východ od nás. Moderní progresivní zdanění se nachází na západě. Jestli nás tedy v současnosti někdo táhne na východ, tak je to právě pravice tím, že nechce na progresivní zdanění přistoupit.

Moderní daně musí být progresivní, které nedopadají na malé a střední podniky, ale naopak jim ulehčují podnikání, usnadňují těžké začátky podnikání a podporují odvětvovou a regionální rozmanitost. Naším zájmem musí být zvýhodnění malý a středních firem v celé ČR, ne jejich trestání. Pokud o malé podnikatele pečují v zahraničí a vyplácí se jim to, proč my bychom měli být výjimkou. Stabilní síť malých a středních podniků je předpokladem stabilního hospodářství. Progresivním zdaněním podpoříme stabilitu a regionální vyrovnanost.

Neochota k vyššímu zdanění velkých firem je o naší dobrovolnosti nechat se vydírat. Velké korporace si u nás za dvacet let vylobbovaly snížení korporátní daně z 45 % až na dnešních 19 %. Měli bychom být tedy v této otázce konečně více sebevědomí.

Nejedná se o žádné trestání úspěšných. Pokud má stát dobře fungovat a plnit to, co od něj jeho občané očekávají, musí se rozhodnout, zda chce být rozvojovou zemí, a nebo zda chce mít kvalitní veřejné služby, fungující zdravotnictví, školství, infrastrukturu. To ovšem také něco stojí. Současný daňový mix je ale nastaven tak, že poškozuje nízkopříjmové skupiny ve prospěch velkých a bohatých. Je proto načase to radikálně změnit! Nechceme být kolonií nadnárodních firem, chceme být suverénní stát!

Michal Pícl

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.