Pícl (ČSSD): Ekonomiku stále nejvíce táhne automobilový průmysl

09.11.2015 15:52

Zveřejněná čísla ČSÚ ukazují, že naše ekonomika má být stále za co vděčná automobilovému průmyslu. Meziroční růst průmyslu o 3,1 procenta je podle všeho nejvíce tažen právě tímto odvětvím.

Pícl (ČSSD): Ekonomiku stále nejvíce táhne automobilový průmysl
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Za pozitivní ale lze považovat růst nových zakázek. Ten je podle všeho tažen hlavně zahraniční poptávkou a jasně dokládá, že export je pro nás stále klíčový. I v době, kdy tuzemské zakázky zaznamenaly poměrně výrazný pokles, nás zahraniční poptávka po automobilech a kovovýrobcích stále udržuje v plusu. To potvrzuje správnost vládních kroků v oblasti ekonomické diplomacie, na níž spolupracuje ministerstvo zahraničí a ministerstvo průmyslu. Je potřeba se zahraničím udržovat dobré vztahy i v byznysové oblasti, protože jak vidno, je to právě ten směr, který drží náš průmysl v růstu.

Pozitivní jsou rovněž čísla z oblasti stavebnictví, nicméně nemůžeme přehlédnout skutečnost, že se stále stavebnictví nachází o více než 16 % pod úrovní před ekonomickou krizí a nevzpamatovalo se plně z rozpočtových škrtů a přidušení domácí poptávky tehdejší vlády. Zatímco pozemní stavitelství je v poklesu, inženýrské stavby, jako jsou například silnice či mosty, zaznamenávají výrazný vzestup meziročně o 17 procent.

Lze tedy hovořit o tom, že investiční aktivita vlády podpořená jak zlepšením v oblasti čerpání fondů EU, tak veřejnými výdaji, drží toto odvětví nad vodou. V příštím roce bude tedy potřeba s touto politikou pokračovat. Ne pouze proto, aby čísla vypadala příznivě, ale hlavně proto, že kvalitní dopravní infrastruktura je jedním z klíčových předpokladů budoucí ekonomické prosperity.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

4:31 KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené zemědělcem Marianem Jurečkou plánuje od příštího roku sj…