Pícl (ČSSD): ODS nás z krize nevyvedla, naopak ČR do druhé vlny hospodářské recese dostala

02.06.2015 14:38

Komentář k výrokům P. Fialy

Pícl (ČSSD): ODS nás z krize nevyvedla, naopak ČR do druhé vlny hospodářské recese dostala
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

V sobotu 30. 5. 2015 se konal sjezd nejmenší pravicové strany ODS. Její předseda Petr Fiala nevynechal jedinou příležitost, aby mohl poplivat úspěšnost současné sociálně demokratické vlády a snažil se přisvojit si vládní úspěchy pro vzkříšení umírající ODS.

Nejlegračněji působil Fiala, když hřímal nad vládou, že rozdává peníze jen díky tomu, že se ekonomice daří. Vláda má vlastně štěstí, protože před ní tu byla pravicová vláda, která současný ekonomický růst svými reformami zařídila.

Nevím, v jaké České republice do teď Petr Fiala žil, ale já si naopak pamatuji, že díky restriktivní fiskální politice pravicové vlády a snížením objemu investic (s čímž souvisí také nečerpání a bohužel i nedočerpání prostředků z ESI-fondů) se Česká republika dostala do druhé vlny recese. A zatímco všichni naši sousedé zaznamenávali růst, Česká republika byla ve stále hlubším ekonomickém propadu a lopotila se v bezradné hospodářské politice „rozpočtově zodpovědné“ vlády. Pravicová vláda se tak usilovně snažila o snížení deficitu, až se dostala k naprosto zoufalým krokům, které naopak deficit stimulují.

Pokud dnes ODS tvrdí, že chce snižovat daně, musí si snad z lidí zákonitě dělat legraci. Vždyť to byla právě ODS, která v době hospodářské recese trvale zvyšovala sazby DPH a potíže s chybějícími zdroji státního rozpočtu přesouvala na bedra obyčejných lidí. Pokud dnes ODS tvrdí, že podnikatelům nejvíce překáží stát, byla to právě ODS, jež nechala v roce 2012 podnikatele v nejistotě. Až do konce roku nevěděli, jaká sazba DPH bude následující rok.

V současné době se také stala moderní slova jako konkurenceschopnost či investice do vědy a výzkumu jako zaručeného motoru hospodářského růstu. A nejinak tomu je i u ODS. Podívejme se, jak to vypadalo na MŠMT za dob pravicových vlád ve skutečnosti. Mezi léty 2009 až 2014 (značnou část tohoto období byl ministrem školství i Petr Fiala) se na propagaci a popularizaci rozdělilo 3,7 mld. Kč, zatímco na podporu využití výsledků výzkumu a vývoje v komerční sféře připadlo jen 1,4 mld. Kč. A takto vypadá rozhazovačná politika ODS. Podpora propagace na úkor uplatnění vědeckých výsledků v praxi. Skutečná podpora vědy a výzkumu v rukou ODS!

Možná, že si ODS na svém kongresu změnila logo strany a snaží se marketingově přesvědčit, že jsou někým jiným. Jakákoliv změna vizáže nezakryje neschopnost a experimenty jejich představitelů, jež se v průběhu let snažili na občanech aplikovat.

ODS nás z krize nevyvedla, naopak Českou republiku díky svému neumětelství do druhé vlny hospodářské recese dostala.

Nyní se může Česká republika chlubit nejvyšším meziročním růstem HDP v Evropské unii (meziročně o 4,2 %) a nejvyšší zaměstnaností od roku 1993. Úspěchy přicházejí po necelém roce a půl působení Sobotkovy vlády a zavedení mnoha hospodářských opatření (především také díky enormnímu nasazení v oblasti čerpání strukturálních fondů). To už si ODS vážně připisovat nemůže!

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Felcman (Zelení): V Liberci bude vládnout koalice strachu

16:05 Felcman (Zelení): V Liberci bude vládnout koalice strachu

Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakék…