Pícl (ČSSD): Plnění státního rozpočtu opět ukazuje správnost proinvestiční politiky vlády

05.10.2015 6:26

Podle nově zveřejněné zprávy ministerstva financí se deficit státního rozpočtu stále daří držet na velmi nízké úrovni, konkrétně jde o nejlepší výsledek hospodaření od roku 2008.

Pícl (ČSSD): Plnění státního rozpočtu opět ukazuje správnost proinvestiční politiky vlády
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Deficit 2,8 miliardy korun v takto pokročilé fázi rozpočtového roku dokazuje, že příznivý vývoj české ekonomiky se promítá i do hospodaření veřejných rozpočtů.

Celkové příjmy meziročně vzrostly o 82,2 miliardy korun, a to zejména díky fondům EU. Za to patří dík vládě jako celku, jelikož se zasadila o kroky, které vedly ke zlepšení čerpání fondů. Toto úsilí se pak dále promítá i do dalších daní, protože z prostředků EU se nezřídka hradí významné investiční projekty, z nichž se také platí daně a které dávají práci řadě lidí, kteří by jinak možná byli bez práce.

Celkové příjmy veřejných rozpočtů byly letos dokonce o 44,4 miliardy vyšší než loni ve stejnou dobu.

Vyšší příjmy nám umožňují realizovat i vyšší výdaje. A to se děje primárně v oblasti investic, které meziročně vzrostly o 28,9 miliardy korun. To představuje jeden z nejdůležitějších výsledků politiky současné vlády. Zprávy statistiků se rovněž shodují, že právě bez investic by česká ekonomika nerostla současným tempem, které je nejvyšší ze zemí EU. A jistě se v této politice bude vládě dařit pokračovat i v dalších letech.

Návrh státního rozpočtu na rok 2016 je založen na strategii postupného snižování deficitu vládního sektoru z 1,9 % HDP v roce 2015 na 0,6 % HDP v roce 2018 a současně je jednoznačně prorůstový. Rozpočet počítá s prostředky na financování strategických investičních akcí, které pomohou zajistit ekonomický růst rovněž v budoucnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

14:02 Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k lidem se zdravotním postižením v prvním stupni závi…