Pícl (ČSSD): Stejná mzda za stejnou práci na stejném místě

30.04.2016 22:30

Volný pohyb osob je základem evropské integrace a jeden ze základních bodů Římských smluv už od roku 1957. Revize směrnice o vysílání pracovníků, která je aktuálně diskutována, je jen malý kousek v diskuzi o větším prohloubení vnitřního trhu. Pro nás by však neměla být o to méně významná.

Pícl (ČSSD): Stejná mzda za stejnou práci na stejném místě
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Otázka vysílání našich pracovníků k výkonu práce do zahraničí se u nás týká přibližně 10 tisíce pracovníků, kteří jsou vysláni za prací do zahraničí a to především ze sektoru stavebnictví, dopravy či zemědělství.

Ze strany našich zaměstnavatelů však velice často slyšíme názory, že necítí potřebu revize této směrnice a rádi by českým zaměstnancům, které vyšlou vykonávat práci do zahraničí platili české mzdy. Tento postoj bychom ale měli striktně odmítnout.

Zaměstnavatelé si totiž pod záminkou vyšší konkurenceschopnosti příliš zvykli na to, že zvyšování zisku nejsnadněji dosáhnou omezováním nákladů na mzdy. Česká republika se tak v průběhu let stala zemí levné práce, kterou v případě odmítnutí revize směrnice o vysílání pracovníků vyvážíme i do zahraničí. Dost na tom, že díky obcházení zákoníku práce pomocí nejrůznějších obchodních smluv narušují evropský pracovní trh některé pochybné agentury práce.

Obecně zastávám názor, že jsme nevstupovali do Evropské unie, abychom zůstali tzv. žebráky Evropy. Přistoupení k revizi směrnice o vysílání pracovníků do zahraničí tak může být malinkým, ale významným krůčkem. Naši zaměstnanci si totiž zaslouží důstojnou mzdu a to kdekoliv.

Dalším krokem pak musí být urychlená mzdová konvergence na základě zrychlení hospodářského růstu, kterému se Česká republika nyní těší. Čeští zaměstnanci totiž nejsou žádným druhořadým zbožím a zaslouží si za svou práci důstojnou mzdu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.