Pícl (ČSSD): Začíná debata o rozpočtu

11.04.2016 10:40

V rámci přípravy konvergenčního programu, jehož finální verzi ministerstvo financí předloží na konci dubna a návrhu střednědobých výdajových rámců, které musí ministr financí předložit vládě do poloviny tohoto měsíce, opět začíná debata o programových prioritách pro následující rozpočet.

Pícl (ČSSD): Začíná debata o rozpočtu
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Sociální demokracie tento víkend diskutovala nad svými programovými prioritami a o některých, které se v boji o rozpočet zajisté objeví, je třeba se zmínit.

O tom, že se vládě pod vedením sociální demokracie daří plnit předvolební sliby a podporovat hospodářský růst není pochyb. Pozitivní trend nedávno potvrdila také Evropská komise ve své zprávě o ČR. Silný hospodářský růst přispěl k výraznému zlepšení veřejných financí, ke zlepšení situace na trhu práce a v sociální oblasti.

Loňský výrazný hospodářský růst (4,3 %), který byl v porovnání s EU více než dvojnásobný, byl způsoben řadou faktorů. Jedním z nich byla zejména snaha využít do konce roku 2015 maximum alokace z fondů EU z finanční perspektivy 2007–2013. To se vládě v minulém roce nadmíru dařilo a tento jev můžeme částečně ve větší míře očekávat i v letošním roce.

Všechny dostupné prognózy (MF, ČNB, ČSÚ) s hospodářský růstem v dalších letech počítají a je tudíž nejlepší doba v pokračování napravování asociální kroků pravicových vlád, z kterých se nízko a středně příjmové skupiny našich obyvatel stále pomalu vzpamatovávají. Naši občané, na kterých se v minulosti pravicové vlády ve velkém vyřádili, jsou ti, na kterých sociální demokracii záleží nejvíce.

Důstojné stáří

Novelou zákona o důchodovém pojištění napravila sociální demokracie nespravedlivý stav nastolený ministrem Drábkem. Navrátili jsme se tak k výhodnějšímu systému valorizace penzí o 100 % nárůstu spotřebitelských cen a o jednu třetinu nárůstu reálné mzdy.

V roce 2015 sociální demokracie prosadila mimořádnou valorizaci penzí v průměru o 207 Kč a v únoru 2016 byl našim důchodcům vyplacen mimořádný příspěvek ve výši 1 200 Kč.

O tom jaká bude valorizace penzí v roce 2017 se bude nyní živě diskutovat. Pro případ, že by automatická valorizace byla v příštím roce nízká, předložilo ministerstvo práce a sociálních věcí do parlamentu novelu zákona o důchodovém pojištění, která umožní zvýšení příjmů důchodců při nízké valorizaci až do výše 1,7 %, a to pouhým rozhodnutím vlády. Sociální demokracie garantuje, že tento instrument, v případě nízké valorizace, použije už pro rok 2017. Naši důchodci si totiž zaslouží důstojné stáří.

Dalším tématem, které se živě diskutuje, je snížení ročního limitu doplatku na léky pro seniory. Spotřební koš seniorů totiž jasně ukazuje, že léky jsou v této etapě lidského života jedním ze zásadních výdajů.

Kvalitní zdravotní péče dostupná všem

V současné době se ČR potýká s nedostatkem zdravotnického personálu, těžko se platově konkuruje například sousednímu Německu. Tomu chce ČSSD do budoucna zabránit a navrhuje tak pro příští rok další nárůst platů ve zdravotnictví a to o 10 %.

Tomu má pomoci navýšení plateb za státní pojištěnce, jehož pravidelná valorizace se podařila ČSSD prosadit.

Pochybovačné argumenty o tomto kroku jsou pak naprosto liché. Nárůst peněz do zdravotnictví za roky 2014–15: 25,5 mld. Kč, 2016: 7,6 mld. Kč, tak jak potvrzuje ministerstvo financí, šlo právě na narůst platů ve zdravotnictví, kompenzaci zrušení zdravotnických poplatků a celkové zkvalitnění zdravotní péče, která se tak stala dostupnější všem. Je to krok správným směrem.

Školství nesmí být popelkou

Postavení dobrých a kvalifikovaných učitelek a učitelů, včetně jejich odměňování je priorita sociální demokracie. I proto v květnu 2014 vláda schválila nárůst platů státních zaměstnanců včetně učitelů, policistů, hasičů o 3,5 procenta. V říjnu 2015 pak vláda rozhodla o navýšení platů učitelů o dalších 3,3 procenta.

Do debaty o nárůst platů učitelů pro rok 2017 sociální demokracie avizuje 10% požadavek.

Požadavek na nárůst platů ve veřejné sféře se pak pohybuje na úrovni 5 %.

České republice se pod vedením ČSSD daří. Nezaměstnanost klesla na předkrizová léta, daří se plnit předvolební sliby i státní kasu, ekonomika roste. Nyní je na čase část tohoto úsilí vrátit  zpět našim občanům, kteří se o tento pozitivní jev také zasloužili. Krom témat, která jsem zde nastínil, se  proto bude jednat například o parametrech nárůstu minimální mzdy, další podpoře rodin s dětmi, podpoře investic a tvorbě nových pracovních míst.

Stát se totiž nedá řídit jako firma, kde se slabé kusy házejí přes palubu. Stát není firma jednoho muže. Stát je společenství lidí. Stát jsme my a sociální demokracie jako tradiční politická strana pomáhá bránit důstojnost našich obyvatel již 138 let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

4:31 Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhře Ruské federace ve sporu s Ukrajinou u Mezinár…