Pikner (TOP 09): Co čeká krajské zdravotnictví v roce 2017?

24.01.2017 11:22

Měli bychom být optimističtí? Rok 2017 má přinést navýšení mezd zdravotníků o 10 %. Z vyjádření zdravotnického holdingu se navýšení týká všech zdravotnických pracovníků, pokud již tarifní mzdu nepřekračují. Zdravotní pojišťovny navýšení mezd platí pouze ze 2/3, což je chybně.

Pikner (TOP 09): Co čeká krajské zdravotnictví v roce 2017?
Foto: Tomki Němec
Popisek: Kandidát na hejtmana Plzeňského kraje Richard Pikner (TOP 09)

Bohužel přidáno nedostanou stovky nezdravotníků pracujících v nemocnicích, což považuji za diskriminační. Zdravotnictví Plzeňského kraje je především v personální krizi, chybí jasné vize, strategie, dlouhodobé plány a cíle. Bude tedy navýšení mezd stačit? Jistě ne. Sníží pouze riziko odchodů do státních nemocnic. Stále hrozí uzavírání části či celých oddělení pro nedostatek personálu. Příkladem je nyní omezení provozu interny v Domažlické nemocnici. Příště to bude jinde. Je proto nutné jednat rychle a rázně.

Chybí program podpory náboru nových pracovníků (náborový příspěvek, ubytování, atd.). Je třeba urychleně vypracovat koncepci lůžkové péče v Plzeňském kraji v návaznosti na ostatní složky: záchrannou službu, pohotovost, ambulanci a následnou péči. Čím dříve, tím lépe. Jen tak zabráníme rozpadu současné sítě. Jsem rád za podporu kraje domácí hospicové péči a zároveň zdůrazňuji potřebu podpory domácí péče o seniory. Neutrácejme prostředky za nové domovy pro seniory, když mohou stárnout doma.

MUDR. RICHARD PIKNER, PH.D.
PŘEDSEDA ZASTUPITELSKÉHO KLUBU TOP 09
PRIMÁŘ KLATOVSKÉ NEMOCNICE

Vyšlo v měsíčníku Plzeňský kraj

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).